SAVAŞA HAYIR

SAVAŞA HAYIR
Avusturalyalı Sanatçı Hermann Nitsch'in, Çanakkale'de, valiliğin himayesinde "Savaşa Hayır Anıtı" adını verdiği resim sergisi açtı. Sanat galerisine dönüştürülen eski palamut deposundaki serginin açılışına kurt köpeğiyle...

Avusturalyalı Sanatçı Hermann Nitsch'in, Çanakkale'de, valiliğin himayesinde "Savaşa Hayır Anıtı" adını verdiği resim sergisi açtı. Sanat galerisine dönüştürülen eski palamut deposundaki serginin açılışına kurt köpeğiyle gelen Çanakkale Hayvan Hakları Platformu Dönem Sözcüsü Sitare Şahin, daha önce hayvan kadavraları ve kan kullanarak performans sergilediği ileri sürülen sanatçıyı sessizce protesto ettikten sonra ayrıldı.

Viyana Aksiyonizmi'nin kurucularından Avusturyalı performans sanatçısı 76 yaşındaki Hermann Nitsch'in Çanakkale için özel olarak hazırladığı 'Savaşa Hayır Anıtı' adını verdiği sergi, sanat galerisine dönüştürülen Fevzipaşa Mahallesi Nalbantlar Caddesi'ndeki eski palamut deposunda açıldı. Sanatçının bir yıllık sürede asistanlarıyla akrilik boyanın el ve ayak kullanılmasıyla yaptığı 25'i 3 x 2 metre, 2'si de 1.5 x 2 metre ebadındaki, sedye olarak betimlenin iki duvarda birleştirilen toplam 27 tablosu sanat galerisinin duvarını süsledi.

Çanakkale'ye süresiz olarak kullanılmak üzere armağan edilen sergiyi, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve çok sayıda sanatsever gezdi.

HAYVENSEVERDEN SESSİZ PROTESTO

Konuşmaların yapıldığı sırada Çanakkale Hayvan Hakları Platformu Dönem Sözcüsü Sitare Şahin, sanatçıyı protesto etmek için açılışa bir kurt köpeği ile geldi. Kendi elinde Almanca "Barışın kentinde senin ne işin var?" ve köpeğin boynunda ise "Beni de sanat eseri olarak kullanmayacaksın değil mi?" yazılı dövizlerle, daha önce hayvan kadavraları ve kan kullanarak performans sergilediği ileri sürülen Avusturyalı sanatçı Hermann Nitsch'i sessiz bir şekilde protesto etti. Şahin, açılış tamamlanmadan ayrıldı.

"HERKES BARIŞI SAVUNMALI"

Çaakkale Valisi Ahmet Çınar açılıştaki konuşmasında, savaştan ibret alıp artık 100'ncü yılda herkesin barışı savunması, bütün insanlığa da bu yönde mesajları vermesi gerektiğini söyledi. Vali Çınar, "Bu anlamda, Hermann Nitsch'e teşekkür ediyorum. Savaşa karşıtlığıyla ve barış için mücadele eden en önemli isimlerden bir tanesi. Sanat tarihine ve literatürüne geçmiş bir isim hem eserleriyle hem mücadelesiyle. Ben de herkes gibi savaş kötüdür diyorum ve barışın mümkün olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunun en önemli göstergesi Çanakkale savaşında bir boğazlaşma halinde insanlar birbirini öldürürken, anılarda ortaya çıkan çok net görüntüler var. Bu insanlar birbirlerine sigara, konserve ikram ettiler ve birbirlerinin aralarını sardılar. Bu şu anlama geliyor, insanda yaratılıştan özünde bir barış duygusu var" dedi.

"SAVAŞTAN DAHA KÖTÜ, DAHA BÜYÜK BİR GÜÇ YOK"

Avusturyalı sanatçı Hermann Nitsch ise çok mutlu olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Geçtiğimiz yaz geldiğim Çanakkale'de, öğrendiğim tarihinden çok etkilenmiştim. Daha sonra vali beyle tanıştık ve bununla ilgili bir çalışma yapmak istediğimden bahsettim. Daha sonra Avusturya'daki sanat atölyeme gittiğimde Picasso ve bazı eserlerden esinlenerek, daha sonra benim savaş karşıtı olarak adlandırdığım bu eserleri yapmak üzere çalışmalarda bulundum. İnanıyorum ki dünyada insanlara zarar veren savaştan daha kötü, daha büyük bir güç yok. Eğer savaş gibi kötü bir olay olursa, insanlar bundan çok kötü etkilenebiliyorlar. Bir ressam olarak bastırılmış duyguları özellikle işlerken, aklıma gelen açıklayıcı ifadeleri kullanmaya çalıştım. Bunu yaparken de bilinç altında şiddeti çağrıştıran şeyler ve bunlarla uğraşmak üzerine yaptığım eserlerle çıktım karşınıza. Burası önemli bir nokta Çanakkale ve aynı zamanda çok da büyük bir savaşa sahne olmuş. Ama belki bu savaş barışın başlangıcı olabilir. Ben kötü enerjinin olduğuna inanmam. Enerjinin kötü yönlendiğine inanırım. Ümit ediyorum buradan aldığımız enerjiyle ileride artık savaş olmaz."

Konuşmaların ardından Vali Ahmet Çınar ve Avusturyalı sanatçı Hermann Nitsch kurdelesini kesip, sergiyi açtı. Açılışın ardından davetliler, sergiyi gezip, eser hakkında bilgi aldı.