Tansiyon ölçümünde yapılan en büyük hata :

Tansiyon ölçümünde yapılan en büyük hata :
Kardiyolog Dr. , kan basıncı ölçülürken hangi faktörlerin ve hataların ölçüm değerlerini bozabileceğini açıkladı . Tansiyon ölçümünde en büyük hatayı , kan basıncını ölçerken güvenilir ölçümler almayı neyin zorlaştırdığını açıklıyor:


Özellikle doktor, mesane doluyken basıncı ölçmeye gerek olmadığı gerçeğine dikkat çekiyor bu, gerçek sayıları çarpıtabilir. Doktor, kanın sakin ve rahat bir durumda ölçülmesinin en iyisi olduğunu vurguluyor.
"Testten 30 dakika önce fiziksel aktiviteden, sigara ve kafein içeren ürünlerden kaçınmak gerekiyor. Ayrıca kan basıncını mesane doluyken ölçmemelisiniz," diyerek tavsiyesini paylaşıyor kardiyolog .

Tonometrenin doğru yerleştirilmesi de önemlidir. Manşet omuzun hacmine uygun olmalı ve doğru yerleştirilmelidir; kıyafetlerin üzerine yerleştirmek çarpık sonuçlar verir. Manşetin alt kenarının seviyesi, dirseğin kıvrımından iki veya üç santimetre daha yüksek olmalıdır.

Genellikle tonometre setinde bulunan standart manşet 22-32 cm uzunluğundadır, aşırı kilolu ve belirgin kas yapısı olmayan kişiler için uygundur. 15-22 cm uzunluğunda bir manşet, sporcular ve obez hastalar için 32-42 cm olan çocuklarda ve ergenlerde kan basıncını ölçmek için tasarlanmıştır. Manşetin genişliği omuz çevresinin yaklaşık %40'ı yani yaklaşık 12-14 cm olmalıdır. Manşon gerekli boyuttan küçükse sonuç hatalı olarak yüksek çıkabilir; Büyük bir manşetin kullanılması hafife alınan sonuçlar verebilir ve bir yöndeki hata 10 ila 50 mmHg arasında değişebilir.

Yarı otomatik veya otomatik tonometre kullanıldığında manşet kola çok sıkı veya gevşek şekilde takılmamalı veya giysilere takılmamalıdır.
"Kan basıncı oturma pozisyonunda ölçülür, sırttan destek alınarak, önkol masanın üzerinde, kalp hizasında olmalıdır. Bacak bacak üstüne atmamalı, öne eğilmemeli ve konuşmamalısınız" diye uyarıyor kardiyolog.
Doktor, ilk ölçümde basıncı yüksek olan elin izole edildiğini, daha sonra manşon takılarak kanın kontrol edildiğini anlatıyor. Basınç üç kez aralıklarla (yaklaşık iki dakika) ölçülmeli, ardından gösterge olarak son iki ölçümün aritmetik ortalaması alınmalıdır.
Önemli: Bilgiler yalnızca referans amaçlı verilmiştir. Kontrendikasyonlar ve yan etkiler konusunda bir uzmana danışın ve hiçbir durumda kendi kendine ilaç almayın. Hastalığın ilk belirtilerinde bir doktora danışın.