Stres Ve Uykusuzluk Kristallerinizi Oynatıyor

Stres Ve Uykusuzluk Kristallerinizi Oynatıyor
Dünya nüfusunun neredeyse %10'unda görülen vertigo, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Prof. Dr. Ayşe Adin Selçuk, yerin kayması hissi, sersemlik ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösteren vertigonun, stres, uykusuzluk, baş ağrısı, ileri yaş, yüksek tansiyon ve migren gibi faktörlerin vertigo atağına duyarlılığını artırabileceğini söyledi.

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Adin Selçuk, vertigo hakkında bilgi verdi. Vertigonun, denge sistemini etkileyen herhangi bir nedenden kaynaklanabileceğini ifade eden Selçuk, bu durumun kulaklar, beyin, beyincik, omurgalar ve hatta gözle ilgili hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabileceğini açıkladı. Ayrıca, iç kulak gribi gibi denge sinirini etkileyen viral enfeksiyonların, vertigonun en sık nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

bas-donmesi-2038256.jpg

'YATAĞA BAĞIMLILIK OLUŞTURUYOR'

Vertigonun belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve dengesizlik gibi şikayetlerin bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Selçuk, şiddetli vertigo ataklarının günlük aktivitelerde bulunmayı zorlaştırabileceğini ve hatta yatağa bağımlılık oluşturabileceğini söyledi.

vertigo-1-jpg.webp

BAŞ DÖNMESİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Baş dönmesinin ne kadar sürebileceğini ve atakların ne kadar sıklıkla devam edebileceğine değinen Prof. Dr. Selçuk, “Baş dönmesinin süresi, olası nedenini ortaya koymada çok önemlidir. Halk arasında ‘kristal oynaması’ denen pozisyonel vertigo atakları saniyeler sürerken, iç kulak gribi dediğimiz denge siniri enfeksiyonunda vertigo tüm gün sürebilir. İç kulak tansiyonu diye adlandırabileceğimiz iç kulak tansiyonu hastalığında ise vertigo atakları aralıklıdır, bu birkaç yılı da bulabilir, aylık ya da günlük ataklarla da görülebilir” dedi.

vertigo-96653-b.jpg

'YOLCULUK, DİŞ TEDAVİSİ VE KAFA TRAVMASI KRİSTALLERİ OYNATIYOR'

Kristal oynaması hastalığı yani pozisyonel vertigonun, hastanın başını belirli bir pozisyona çevirdiğinde saniyeler süren baş dönmesi (vertigo) yaşadığı bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Selçuk, şu bilgileri paylaştı:

“Çok sık görülen bir durumdur, her 50 kişiden biri hayatında en az bir kez BPPV (iyi huylu pozisyonel vertigo) atağı geçirir. Denge organının bir bölümünden gelen denge kristallerinin yanlışlıkla denge organının başka bir bölümüne taşınmasıyla oluşan bir durumdur. Yine stres, uykusuzluk gibi durumlar sonrası bu hastalık görülebilmekteyken, başın titreşime maruz kalan durumları; yolculuk yapma, diş tedavisi, kafa travması gibi durumların da bu kristallerin yerinden oynamasına neden olabildiği düşünülmektedir.”

vertigo-shutterstock-4-3-1534963265.jpg

STRESTEN VE UYKUSUZLUKTAN KAÇININ

Son olarak, vertigosu olan bireylere stres, uykusuzluk gibi etkenlerden uzak durmaları ve dengeli bir yaşam tarzı benimsemeleri konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Selçuk, tedavi sürecinde manevraların ve uygun yaşam tarzının önemli olduğunu ifade etti.

vertigo2.jpg

VERTİGO BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir. Hekim tarafından doğru sorgulamayla birçok hastalığın tanısı konulabilir.

  • Hastanın uğultu,
  • Çınlama,
  • İşitme kaybı gibi eşlik eden bulguları varsa KBB hastalıkları uzmanına yönlendirilmelidir.
  • Ayrıca hastanın sorgulanmasında kullandığı ilaçlar ve tanı konmuş hastalıkları da araştırılmalıdır.
  • Baş dönmesi ile birlikte çift görme,
  • Peltek konuşma,
  • Konuşma güçlüğü,
  • Bilinç kaybı,
  • Vücudun bir tarafında güç kaybı,
  • Yürürken denge kaybı veya bir tarafa çekme gibi bulgular varsa hastanın öncelikle bir nöroloji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.

vertigo-nedir-buyuk-anadolu-hastanesi.jpg

Etiketler :