Gripten korunmak için sebze ve meyvelerinizde renkleri artırın

Gripten korunmak için sebze ve meyvelerinizde renkleri artırın
Kışın gelmesiyle daha doğrusu gelememesiyle beraber hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişimler nedeniyle grip ve soğuk algınlığı vakalarında artış yaşanıyor. Sağlığımızı korumanın yöntemleri ise çok basit. Detaylar haberimizde...

Bu yıl salgın halinde devam eden gribin iyileşme dönemi uzun sürmekle beraber; yüksek ateş, soğuk ter – titreme, yorgunluk – bitkinlik hissi, eklem ağrıları, ishal, bulantı ve kusma ile kendini gösteriyor. Gripten kurtulmanın ve korunmanın yolu güçlü bir bağışıklık sisteminden geçiyor. Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin besinleri tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirmek doğru bir adım olsa da, mikropları vücuttan atmanın tek yolu sudan geçiyor. Yeterli su tüketiminiz yoksa bağışıklık sisteminiz istediği kadar güçlü olsun, mikropları ve virüsleri vücudunuzdan atamazsınız. Yeterli su tüketimi yapıp yapmadığınızı günde kaç kere idrara çıktığınızı kontrol ederek takip edebilirsiniz. Günde 6 – 7 defa, açık renk idrarınız varsa su tüketiminiz yeterlidir. Serin havalarda susamayı beklemeden su içilmesi gerekiyor. Bazı bitki çayları da su yerine tüketilebilir ancak çay, kahve ve asitli içecekler suyun yerini tutmadığı gibi vücudun su ihtiyacını artırır.

Bağışıklık sistemimiz üzerinde olumlu etkisi olan vitaminler ve mineralleri içeren besinleri tüketin. Demir, çinko, B6, B12 vitamini, magnezyum alımının düzenli ve yeterli olması güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemli.

Sabahları bir yumurta tüketmeye çalışın, ister haşlayın, isterseniz tavada pişirin. Yumurtanın demirinden maksimum faydalanabilmek için çok uzun süre pişirilmemiş olması ve yanında C vitamini içeren meyve veya sebzeyle tüketilmesi faydalı olur.

Kaliteli protein kaynakları olan et, tavuk ve balığa sofranızda yer verin.

Gripten korunmak için sebze ve meyvelerinizde renkleri artırın!

Günde 5 – 7 porsiyon meyve – sebze tüketin. İki öğünde salata, bir öğünde sebze, iki kere de yumruğunuz büyüklüğünde bir meyve yemeniz yeterli olacaktır.

Salatalarınızda mutlaka birkaç renk malzeme olsun. Havuç, tere, roka, kırmızılahana, şalgam, turp, marul, kıvırcık, pancarla leziz ve sağlıklı salatalar yapabilirsiniz.

Meyvelerinizi çeşitlendirin. Portakal, nar, kivi, elma, ananas, mango, armut ve ayva yemenin şimdi tam zamanı. Renkler arttıkça, aldığınız vitamin ve antioksidan çeşitliliği de artacaktır.

Etiketler :