Fokur fokur bir mide istemiyorsanız yemekten sonra duruşunuza dikkat edin

Fokur fokur bir mide istemiyorsanız yemekten sonra duruşunuza dikkat edin
Mide yanması birçok insanın başında büyük bir dert. Gastrit, reflü, çeşitli ilaçlar ya da bazı gıdalara karşı ekstra hassasiyet oluşması midenin yanmasına sebep olur. Mide adeta fokur fokur kaynadığı için insanı rahatsız eder. Yaşam kalitesini çok kötü etkileyen bu durum karşısında çözümler de var.

Mide yanması, ya da diğer adıyla mide ekşimesi bireyin göğsünde, göğüs kemiğinin hemen arkasında yer alan yemek borusunda yanma hissi olarak ortaya çıkan ağrıya verilen isimdir. Bir çok vakada bu ağrı özellikle yemek yedikten sonra, akşamları, veya uzanma ya da eğilme sırasında daha da ağır bir hal alır.
Reflü ya da gastrit gibi hastalıkların teşhisinin koyulabilmesi için yanma yaşadığınızda doktora gitmeniz gereklidir. İç hastalıklarından alacağınız randevu ile kısa sürede teşhisiniz konulabilir ve gerekli tedaviyi alarak hastalığınızın semptomlarını azaltabilirsiniz.

Bu öneriler mide yanmasına iyi geliyor

Mide yanması yaşıyorsanız evde yanmaya karşı tüketebileceğiniz birçok gıda bulunuyor. Öncelikle yanmanız varsa bir çay kaşığı karbonat ile bir bardak suyu karıştırarak karbonatı güzelce çözündürün ve sonra da yavaş yavaş tüketin. Bu karışım mide yanmanızı azaltacaktır. Not: Karbonat sodyum içerir, düşük sodyumlu diyet yapıyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
Aynı şekilde zencefil tüketmek de mide ekşimesi ya da yanmasına karşı kullanılabilir. Direkt olarak tüketmek ağır geliyorsa çay olarak da tüketebilir ve yanmanızı hafifletebilirsiniz.
Elma sirkesi kulağa çok garip gelebilir ancak elma sirkesi de su ile seyreltilerek kullanılabilir. 3 çay kaşığı elma sirkesi bir bardak suya karıştırılabilir ardından her yemekten önce veya yatmadan önce içebilirsiniz. Ancak alerjiniz varsa çok dikkat etmenizde fayda bulunuyor.
Bunun da haricinde herkesin severek çiğnedi sakızı önerebiliriz. Yemekten yarım saat kadar sonra sakız çiğnemek mide yanmasını önleyici bir etkiye sahiptir. Sakız ile birlikte salgılanan tükürük asidin seyrelmesine yardımcı olur, bu nedenle yemekten sonra ürettiğiniz tükürük miktarını artırmak, asit üretimini önlemeye yardımcı olmanın harika bir yoludur.

Aloe vera suyu

Aloe veranın cildin güneş yanıklarını yatıştırmak için kullanıldığı gibi, aloe suyu da asit reflü kaynaklı tahrişi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Mide ekşimesi ile mücadele ediyorsanız, midenizi ve yemek borunuzu rahatlatmak için yemeklerden önce yarım bardak aloe suyu içmeyi alışkanlık haline getirmek iyi bir fikirdir.

Muz yiyin

Muzun doğal antiasitler içerdiğini biliyor muydunuz? Asit reflü ile mücadele etmek için her gün bir muz yemeye başlayın. Muz yoksa elma da tüketilebilir.

Meyan kökü

Meyan kökü mide ekşimesini hafifletebilir ve sorunun kaynağına ulaşabilir. Meyan kökü ölçülü tüketilmelidir. Zira çok fazla meyan kökü tüketmek yüksek tansiyon gibi ciddi yan etkilere de neden olabilir.

Kaygan karaağaç

Kaygan karaağaç, bitkisel ilaçlarda, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) semptomları da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu ağaç özü mideyi kaplayan mukoza tabakasını kalınlaştırarak aside karşı daha güçlü bir bariyer oluştur. Kaygan karaağaç safra kanalı obstrüksiyonu ya da safra taşı olanlara tavsiye edilmez.

Sol tarafınıza yatın

Birçok araştırmacı, (yemek sonrası duruşunuzda olduğu gibi) mide içeriğinin midede tutulmasına yardımcı olabilecek bir eğimde uyumayı önermektedir. Sağ tarafa dönük uyumak mide yanması gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Daha önce çoğunlukla sırt üstü veya sağ taraflarında uyuduktan sonra sol taraflarında uyumaya geçiş yapan hastalarının çoğunda, mide yanması bir diğer adıyla mide ekşimesi semptomlarında gözle görülür bir iyileşme görülmüştür. JAMA Internal Medicine’de yayınlanan GÖRH çalışmalarında, araştırmacılar sağ tarafta uyumanın semptomları şiddetlendirdiğini ortaya çıkarmıştır.

Yemekten sonra duruşunuza dikkat edin

Yemekten sonra kanepede uzanmak yerine, ayağa kalkın ve biraz ev işi yapın ya da rahatlatıcı bir yürüyüşe çıkın. Bu durum asidin midenizde tutunmasını sağlar. Yemekten sonra vücudunuzu üç saat dik tutmak, mide ekşimesi semptomlarının azalmasını sağlayabilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Fazla kiloluysanız, diyetinizde küçük değişiklikler yapmak ve fiziksel aktiviteyi artırmak mide ekşimenizi hafifletebilir. Yağlı veya baharatlı yiyecekler, kafein, çikolata veya gazlı içecekler gibi mide ekşimenizi tetikleyen yiyecekleri tüketmemeye çalışın.
Tüm bunlarla birlikte patates suyu da mide yanmasını azaltabilir. Çiğ patates suyu içindeki nişasta, asidi bağlar. Patates suyunun taze içilmesine dikkat edilmelidir. Patates suyu gibi beyaz lahana suyunun da mide yanmasını rahatlatan bir etkisi olabilir. Papatya çayı da tercih edilebilir. Ancak bu çayı fazla sıcak değil küçük yudumlarla tüketilmelidir. Badem ve fındığın iyice çiğnenerek tüketilmesi de mide yanmasına iyi gelebilir.
https://haberciniz.biz/

Etiketler :