Dişinizi fırçalarken sağlığınızdan olmayın: Dişinizi fırçalamadan önce diş macununu ıslatıyor musunuz?

Dişinizi fırçalarken sağlığınızdan olmayın: Dişinizi fırçalamadan önce diş macununu ıslatıyor musunuz?
Diş fırçalamak çok kolay bir iş gibi görünüyor. Fırçaya diş macununu sür ve fırçalamaya başla... Oysaki diş fırçalama hakkında çoğu şeyi yanlış biliyoruz. Mesela diş macununu ıslattığınız için dişlerinizin çürüyebildiğini söylesek ne dersiniz? İşte diş fırçalarken yapılan yanlışlar ve doğru fırçalama taktikleri...

Altın kural dişleri günde 2 kere fırçalamak gib gelse de dişlerinizi fırçalarken de onlara zarar vermeniz muhtemel. Mesela diş macununuz fırçalama işleminden önce ıslatıyor musunuz? Peki bunun yanlış olduğunu söylesek ne dersiniz?

Diş macununu ıslatmak, aslında diş temizliğinizde sizin için faydalı olacak etken maddelerin yok edilmesi anlamına geliyor. Diş sağlığınızı korumak için iyi niyetle hareket ediyor olabilirsiniz. Ama hayatın her alanında olduğu gibi burada da küçük hatalar ile yaptığınız işlemi boşa çıkarmış oluyorsunuz. Unutmayın, diş fırçalarken her aşamada ıslatma yapmak gerekmiyor.

dis-7.jpg

Diş fırçalarken...

Diş macununuz kuru olmalı

Diş macununu ıslatmak, içindeki etken maddenin yok edilmesi demek. Bu yüzden diş fırçasını hafif ıslatı ya da tamamen kuru tutarak macunu kuru olarak sürmelisiniz. Diş macunu miktarının da nohut tanesi kadar olması yeterli.

Sert fırçalamaktan kaçınmalı

Dişleri uzun süre sert fırça ile fırçalayarak dişlerin daha hijyenik olduğu düşüncesi çok sakıncalı. Günde 1-2 defa orta ya da yumuşak bir sertlik derecesine sahip fırça ile dişleri fırçalayabilirsiniz.

Ayrıntılara dikkat edilmeli

Diş fırçaları her yere ulaşamaz. Bu yüzden diş ipini hayatınıza almanız gerekiyor. Oval hareketler yaparak diş araları mutlaka diş ipiyle temizlenmeli.

dis-6.jpg

Dişler nasıl fırçalanır?

Orta sertlikte bir fırça üzerine fırçayı ıslatmadan, macun sıkıldıktan sonra üst çenede arkadan başlayarak fırçanın yarısı diş etinde, yarısı dişte olmak kaydıyla çok nazik bir basınçla fırçalama yapmalısınız.

Fırçayı oynatmadan küçük dairesel titreşim hareketleri yapılır. 20 kez titreşim yapıldıktan sonra üst çenede aşağı doğru, alt çenede yukarı doğru süpürme hareketi yapılır. Ardından fırçayı bir boy ilerleterek işlem tekrarlanır. Dişlerin bütün yüzeyleri üzerinde aynı işlem tekrarlanmalıdır.

Bakteri plağının fırçalama ile ara yüzeylerden temizlenmesi mümkün değil. Bu yüzden diş ipi kullanılmalı. İki elde tutulan diş ipi, işaret ve baş parmağıyla yönlendirilerek iki diş arasına yerleştirilir. İp, bir yandaki dişe yaslanarak aşağı doğru hareket ettirilir.Daha sonra öndeki dişe yaslanıp ipi aşağı doğru hareket ettirerek bütün dişlerin ara yüzleri temizlenir.

Fırçalama işlemi sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce iki kez; diş ipi ise iki günde bir tercih edilmeli.

dis-2.jpg

Diş fırçalarken bunlara dikkat etmenizi rica ediyoruz!

  • Diş fırçası fazla bastırılmamalı.
  • Sağlıklı diş etlerinde sert fırça, kanayan diş etlerinde ise yumuşak fırça kullanılmalı.
  • Fırçalama sırasında kan dolaşımına yardımcı olması için diş etine de masaj yapılmalı.
  • Diş macunu çok kullanılmamalı. Fazla macun kullanımı diş etlerinde erimelere yol açabilir.

Etiketler :