Sabah uyanır uyanmaz telefona uzanmak "bağımlılık" belirtisi

Sabah uyanır uyanmaz telefona uzanmak "bağımlılık" belirtisi
Uzun yıllardır televizyonculuk ve gazetecilik yapan Cansel Poyraz Akyol ve psikolog Mehmet Şakiroğlu bir araya gelerek haberci ve uzman gözüyle çocukları sanal dünya ve teknoloji bağımlılığına karşı korumanın yollarını yazdı.

"SABAH UYANIR UYANMAZ TELEFONA BAKANLAR BAĞIMLI"

Sabah uyanır uyanmaz telefona bakmanın bağımlılığın ilk belirtisi olduğunu belirten psikolog Mehmet Şakiroğlu bağımlılık ile ilgili olarak diğer etkenleri şöyle sıraladı: "Eğer sabah uyanır uyanmaz eliniz telefona gidiyorsa, Whatsapp ya da Facebook gibi yerlere bakma ihtiyacı hissediyorsanız bu birinci belirtisidir çünkü zihnimizin ödül mekanizması bozuldu demektir.

İkinci olarak ise şöyle bir soru sorayım, tatile gideceksiniz diyelim ama tur firması size diyor ki 'Tatile gidin ama telefonunuzu götüremeyeceksiniz. Yani hiç paylaşım yapamayacaksınız, hiç fotoğraf çekemeyeceksiniz ve sosyal medya hesaplarınıza giremeyeceksiniz. Yine de o tatile gider misiniz? Bu durumda şöyle bir soru çıkıyor ortaya 'Ben deneyimler için mi yaşıyorum?' yoksa 'Anılar için mi yaşıyorum?' Sosyal medya deneyimlerimzden vazgeçmemize sadece anılar biriktirmemize neden oldu. Artık bir yere giderken Instagram profiline ne koyduğunuz nereye gittiğinizden daha önemli. Üçüncü sorum ise şu anda bunları okurken 'Ben sosyal medya bağımlısı değilim, telefon bağımlısı değilim' diyerek direnç gösteriyorsanız bu da üçüncü aşama. Dördüncü önemli nokta ise kendinize sosyal medyada zaman sınırlaması koyup, bu sınırlamayı hep aşıyor musunuz? Beşincisi ise yemek, uyku, dersler, eş ile ilişkiler, işyerinde ilişkilerde sosyal medya ya da telefon kullanımı yüzünden problem çıkmaya başladı mı? Bu da bir diğer belirti. Bu sorulara dürüst cevap verebilirsek bağımlı olup olmadığımızı anlayabiliriz"

Etiketler :