Rusya'dan ABD'ye misilleme

Rusya'dan ABD'ye misilleme
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, yurtdışından finanse edilen basın kuruluşlarının 'yabancı ajan' olarak tanınmasını öneren yasa düzenlemelerini onayladı.

Sputnik'in aktardığına göre, bu adım, Russia Today televizyonunun, ABD'de başka bir devlet için lobicilik yapan kurumları hedef alan bir yasa kapsamında yabancı ajan olarak kayıt olmak zorunda bırakılmasını izledi.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'daki oylamayla ABD'nin kararına misilleme yapılmış oldu.

Dışarıdan para yardımı alan sivil toplum kuruluşların bu yönde beyanda bulunmalarını gerektiren yabancı ajan yasası Rusya’da 2012’de kabul edilmişti. Yasalara uymayıp yabancı ajan olarak kayıt olmayan sivil toplum kuruluşlarını Rusya’da cezai yaptırımlar bekliyor.

ABD’NİN RT KARARININ ARDINDAN GELDİ

Duma’nın basın kuruluşlarının da yabancı ajan olarak kayıt altına alınmalarını öngören düzenlemeleri kabul edilmesi, Rus hükümetinin finanse ettiği Russia Today (RT) televizyonunun ABD’de baskı görmesini izledi.

ABD Adalet Bakanlığı, RT America’dan, başka bir devlet için lobicilik yapan kişi ve kurumları hedef alan bir yasa kapsamında yabancı ajan olarak kayıt olmasını istemişti. RT yöneticileri ABD’de yabancı ajan olarak kayıt olmayı kabul etmiş fakat bu kararı mahkemeye götüreceklerini söylemişti.

Etiketler :