Rusya ile Avusturya arasında casus krizi

Rusya ile Avusturya arasında casus krizi
Avusturya basınında yer alan “eski bir albayın Rusya’ya casusluk yaptığı” haberleri iki ülke arasında krize neden oldu. Avusturya'dan yapılan açıklamada, iddiaların ardından eski albayın gözaltına alındığını belirtildi

Avusturya basınında yer alan “eski bir albayın Rusya’ya casusluk yaptığı” haberleri iki ülke arasında krize neden oldu. Avusturya'dan yapılan açıklamada, iddiaların ardından eski albayın gözaltına alındığını belirtildi. Öte yandan, Avusturya’nın Moskova Büyükelçisi Aigner, Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Avusturya Savunma Bakanlığından adı verilmeyen bir kaynağın uluslararası basına “eski bir albayın Rusya için casusluk yaptığı” iddialarını sızdırmasından sonra iki ülke arasında ipler gerildi. Basının adını gizli tuttuğu kaynağa dayandırdıkları haberlerde eski albayın Rusya ’ya Avusturya Hava Kuvvetleri, topçu sistemleri, göçmen sorunu ve bazı üst düzey askerler hakkında bilgi sağladığı iddia edildi. Haberlerde ayrıca albayın 1990 yılından bu yana Rusya’ya çalıştığı ve bunun karşılığında Rusya’dan 300 bin avro aldığı ileri sürüldü.

AVUSTURYA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Basında yer alan haberlere ilişkin gazetecilere konuşan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Avusturya ordusundan eski bir albayın Rusya için ajanlık yaptığı şüphesiyle gözaltına alındığını belirtti. Kurz, söz konusu kişinin Rusya ile işbirliğinin 2018 yılına kadar sürdüğünü ileri sürdü.

Kurz "Bu şimdilik bir şüphe. Hakkında soruşturma yürütülüp doğrulanıp doğrulanmayacağı tespit edilmeli. Ancak şimdi elimizdeki bilgi durumuna, son olaylara bakacak olursak, şimdilik bu şüphenin doğrulanacağını varsayabiliriz" dedi.

Şüphelerinin doğru olması halinde diğer AB ülkeleriyle atacakları adımları görüşeceklerini belirten Kurz, Rusya'dan konuyla ilgili ‘şeffaf' bilgi vermesini talep etti.

‘KNEISSL MOSKOVA ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ'

Kurz'a göre, Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ise Rusya 'nın AvusturyaBüyükelçisi'nden bir temsilciyi çağırdı ve Moskova'ya yapacağı ziyareti iptal etti. Kurz "Gerisini Avrupalı partnerlerimizle konuşacağız" dedi.

RUSYA 'DAN AVUSTURYA'YA PROTESTO NOTASI 

Rusya Dışişleri Bakanlığının, Avusturyalı emekli bir askerin Rusya 'ya casusluk yaptığı iddialarına ilişkin açıklamaları nedeniyle Avusturya'ya protesto notası verdiği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Avusturyalı yetkililerin Rusya'ya yönelik açıklamaları nedeniyle,   Avusturya’nın Moskova Büyükelçisi Johannes Aigner’in Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı kaydedildi. Öte yandan Aigner ya da Bakanlık görüşmede neler konuşulduğuna dair basına açıklamada bulunmadı.

RUSYA: DOĞRUDAN BİZİMLE İRTİBATA GEÇMEMESİ ŞAŞKINLIK VERİCİ

Avusturya'nın, söz konusu "istihbarat" iddialarına ilişkin Rusya ile doğrudan irtibata geçmemesinin, şaşkınlıkla karşılandığı vurgulanan açıklamada, " Avusturya, Rusya ile doğrudan temasa geçmek yerine, basın yoluyla sansasyonel bilgiler sağlama yoluna gitmiştir. Kanıt olmadan sadece şüpheyi temel alan söz konusu yaklaşım, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin karmaşık hale gelmesine neden olmuştur." ifadesine yer verildi.

Kaynak: İHA

Etiketler :