Rus işgalindeki Kırım'da Tatar çocukların eğitimine engel

Rus işgalindeki Kırım'da Tatar çocukların eğitimine engel
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatar okullarda eğitim gören öğrenciler, “gönüllü” olarak Rusça eğitim verilen okullara geçmeye zorlanıyor.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatar okullarda eğitim gören öğrenciler, “gönüllü” olarak Rusça eğitim verilen okullara geçmeye zorlanıyor.

Konuyla ilgili kişisel Facebook sayfasında paylaşımda bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov, “21. yüzyıl... Rus işgalciler, şimdilik Kırım’ın yerli halkının dilinin yasaklanması ile ilgili genelgeler çıkarmıyor. Onlar, Kırım Tatar dilinde eğitim verilen okullarda öğrenim gören çocuklar için baş edilemez zorluklar meydana getirerek tamamen sinik davranıyorlar. Onlar, velilerin çocuklarını Rusça eğitim verilen okullara “gönüllü” olarak kaydettireceklerini düşünerek bu şekilde davranıyor” diye kaydetti.

Ayrıca Refat Çubarov konuyla ilgili olarak Karasupazar’ın (Belogorsk) sözde valiliğine bir Kırım Tatar veli tarafından verilen dilekçenin kopyasını paylaştı.

Dilekçe hazırlayıcısı 4 çocuk babası Kırım Tatar sivil toplum aktivisti, verdiği dilekçede sözde valinin dikkatini, Karasupazar bölgesinde Kırım Tatarlarına karşı ayrımcılık yapılan kritik bir duruma çekmek istiyor.

Karasupazar’daki Kırım Tatarca eğitim veren 4 numaralı okulu örnek gösteren Kırım Tatar aktivisti, çocukları okula getiren otobüsün Belaya Skala (Beyaz Kaya) durağından çocuklarını saat 6.45’te aldığını ve okula saat 7.00’de getirdiğini belirtti. Ardından bu çocukların derslerin başlaması için 1,5 saat beklemeleri gerektiğini ifade etti. Okuldan çocukların saat 15.30’da alınmaya başladığı bilgisini de veren veli bu sefer de Rusça eğitim veren okulların otobüse ihtiyaç duymamasına rağmen Kırım Tatarca eğitim verilen okuldaki çocukların erkenden evlere götürüldüğünü ifade etti.  Aktivist, “Çocuklarım (otobüsle) okula yetişebilmek için saat 5.30’da kalkıyor ya da benim onların okula varabilmesi için bir araç bulmam gerekiyor. Tabii ki anne babalar, çocukların rahatı için çocuklarını Rusça eğitim veren okullara geçiriyor (örneğin 3 numaralı okul), çünkü bu okulun çocuklarını otobüs saat 8.10’da okula götürüyor” şikayetinde bulundu.

Ayrıca Karasupazar’daki Rusça eğitim veren okulların hepsinde onarım çalışmalarının yapıldığını ve sadece Kırım Tatar okulunda yapılmadığını, Kırım Tatar okulunun “milli” statüden mahrum edilerek şimdi statüsü olmayan sıradan bir okul olduğunu ifade eden Kırım Tatar aktivist, bunların hepsinin Kırım Tatarca okulda olabildiği kadar az Kırım Tatar çocuğunun eğitim görmesi için kasten yapıldığı fikrini paylaştı.

Kaynak: Qırım Haber Ajansı (QHA)

Etiketler :