'Rum mezarlığının üzerine otopark yapıldı’: İzin yok, belediye ve kaymakamın desteği var

'Rum mezarlığının üzerine otopark yapıldı’: İzin yok, belediye ve kaymakamın desteği var
Gökçeada’da arkeolojik sit alanında izinsiz başlatılan otopark inşaatında ortaya mezarlık. Çalışmalar buna rağmen durmadı ve Rumlara ait olduğu iddia edilen mezarlığın üzerine otopark yapıldı.

Gökçeada Kaleköy’de muhtarlık tarafından arkeolojik sit alanı olan bir alanda kurul izni alınmadan otopark inşaatı başlatıldı.

İnşaat çalışmaları sırasında alanda mezar ortaya çıktı.

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre olay 30 yıldır bu köyde yaşayan resim ve heykel sanatçısı Mevlüt Akyıldız’ın 2016 yılı yaz sonunda arkeolojik sit alanı içinde Kemik Manastırı denilen yerin yakınında iş makinaları ile otopark çalışmasını görmesi ile açığa çıktı.

Çok sayıda mezarın çalışmalar kapsamında tahrip edildiğini fark eden Akyıldız, ortaya saçılan kafatasları ve insan kemiklerinin fotoğrafını çekip Çanakkale Koruma Kurulu ve BİMER’e şikâyet etti.

Otoparkı yapanlar fotoğrafların çekildiğini gördü ve kemikler bir ertesi gün ortadan kayboldu.

‘Otopark izinsiz ancak kaymakam ve belediye tarafında yapıldı’

Akyıldız bu otoparkın kaymakamlık ve belediyenin katkılarıyla ancak izinsiz olarak yapıldığını söyledi.

"Daha önce yapılmış olan otoparka ilave olarak yapılan ve Gökçeada Kaymakamlığı ve Gökçeada belediye başkanlığının katkılarıyla, ancak hiçbir yasal izin alınmaksızın, kaçak olarak Kaleköy muhtarlığınca manastır çevresindeki hangi döneme ait olduğu bilinmeyen mezarlık alanında tahribat yapılarak daha büyük bir otopark yapılmıştır. Otoparkı köy muhtarının yakın akrabaları işletiyor. Ancak kime ait olursa olsun bu mezarlara yapılanlar insani duygulardan uzaktırlar."

Olay hakkında inceleme başlatıldı

Şikayetler üzerine Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu  alana uzman gönderdi.

İnceleme sonucunda Kurul şu kararı aldı:

"Arkeolojik ve kentsel sit alanı içinde koruma amaçlı imar planı kapsamında kalan otopark düzenlemesi amacıyla kilit parke taş döşemesi ve istinat duvarı yapılması çalışmalarına kurulumuzun 26.09.2016 tarihinde verdiği karara aykırı olarak müze müdürlüğü denetimi dışında gerçekleştirildiği, Çanakkale Valiliği’nce Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu anlaşılan, 101 ada 36 parselin otopark olarak kullanılmaması, kurul kararına uyulması gerektiğine karar verildi."

Etiketler :