RTÜK’ten 20 kanala ceza!

RTÜK’ten 20 kanala ceza!
RTÜK, Halk TV ve CNN Türk'ün aralarında olduğu 20 kanala ceza verdi.Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın 31 Mart’ta İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında rehin alınmasıyla ilgili Başbakanlığın...

RTÜK, Halk TV ve CNN Türk'ün aralarında olduğu 20 kanala ceza verdi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın 31 Mart’ta İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında rehin alınmasıyla ilgili Başbakanlığın getirdiği yayın yasağını deldiği gerekçesiyle 20′ye yakın televizyon kanalına uyarı cezası verdi.

Bianet’in haberine göre; RTÜK’ün AKP kontenjanından beş üyesi, DHKP-C örgütü mensuplarınca Berkin Elvan davasına bakan Cumhuriyet Savcısı Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin yayınlarda RTÜK Kanunu’nun 7. maddesine dayanılarak verilen geçici yayın yasağının ihlal edildiğini savunarak 20’ye yakın televizyonun uyarılması için oy kullandı.

CHP VE HDP’DEN ÜYELER CEZALARA KARŞI

Dün (22 Nisan) yapılan toplantıda, CHP kontenjanından seçilen Süleyman Demirkan ve Ali Öztunç ile HDP kontenjanından seçilen Ersin Öngel karara muhalefet etti. Süleyman Demirkan, “Öncelik medya bakımından bir standart oluşturulmasıydı. Yasakçı ve siyasi gerekçelerle iktidarı memnun edecek, medyayı da terbiye edici, haber alma ve medya özgürlüğü hakkını engelleyecek boyutta bir anlayışa karşıyım” dedi.

CNN TÜRK, NTV VE HALK TV’YE DE “UYARI”

Medyada bu medya kuruluşlarına para cezası verildiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Demirkan, dört yıllık görev süresinde ilk kez Başbakanlığın geçici yayın yasağına gittiğini, ilk kez yaşanması nedeniyle de uyarıya karar verildiğini, tekrarlanması durumunda para cezasına geçileceğini açıkladı. Demirkan’a göre uyarı cezası verilen kanallar arasında CNN Türk, NTV ve Halk TV de bulunuyor.

“Olağanüstü dönemlerde yayınlar” başlıklı 7/1 maddesine göre, “Savaşlar, terör amaçlı saldırılar, doğal afetler ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında da ifade ve haber alma özgürlüğü esas olup, yayın hizmetleri önceden denetlenemez ve yargı kararları saklı kalmak kaydıyla durdurulamaz. Ancak, millî güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hâllerde yahut kamu düzeninin ciddî şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda, Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir”.