Roma İmparatoru'nun mektubu Antalya'daki inşaat kazısından çıktı! İşte yazanlar...

Roma İmparatoru'nun mektubu Antalya'daki inşaat kazısından çıktı! İşte yazanlar...
Antalya'daki inşaat kazısında Roma İmparatoru'nun mektubu ortaya çıktı.

Böylesi görülmedi diye başlayan haberlerden biri daha bugün Antalya'dan geldi. Şehirdeki bir inşaat kazısı sırasında Roma İmparatoru'nun mektubu ortaya çıktı.

Antalya'nın Manavgat İlçesi'ndeki bir iş yerinde Side Müzesi gözetiminde yapılan inşaat kazısı sırasında Roma İmparatoru Gallienus'un M.S. 266 ya da 267 yılında Side'ye gönderdiği mektubun taşa işlenmiş hali bulundu.

Mektubun orijinali müzede korumaya alınırken, birebir iki kopyasını yaptıran iş yeri sahibi Haluk Şen, mektubu bulunduğu yerde üzerini cam bölmeyle kapatarak sergilemeye başladı.

MEKTUBUN TÜRKÇESİ

"Uğurlu olsun! 15 yıldır halk vekilliği yetkesine sahip, 7 kere konsül olmuş, İmparator Publius Licinnius Gallienus dindar ve mutlu Augustus, yüce başrahip, Germanicus Maximus (Almanların en yüce gazisi), Persicus Maximus (Perslerin en yüce gazisi), Side yöneticilerini, meclisini ve halkını selamlıyor. Ülkenizin kendi kendine yeterli olduğuna kesinlikle inandığım için bu kötü durumun ortaya çıkışıyla ilgili olarak ülke dışından bir yardıma ihtiyacınızın olabileceğini hiç düşünmedim. İhtiyacınızı karşılamaya yönelik bir çözüm buldum ve kentin kullanımı için gönderilen buğdayın vergi ödemelerinden muaf tutulmanızı emrettim. Çünkü eğer buğdayı dışarıdan makul fiyata temin ederseniz, bundan elde edeceğiniz kazanç size tahsis edilen ürününki kadar kısa sürede olmayacaktır. Eğer tüccarlarla uzlaşmaya varabilirseniz, tahıl taşıyan gemilerin karaya daha rahat yanaşacağına inanıyorum. Vergi ödemelerinden muaf olmanızın ve (kentinizin) güvenilir olmasını (olacağını) düşünüyorum"