Zarrab Davasında sürpriz isim iddiası piyasalarda deprem etkisi yarattı!

Zarrab Davasında sürpriz isim iddiası piyasalarda deprem etkisi yarattı!
Bugün Türkiye ekonomisinde yaşananların perde arkasında ne yatıyor?

ABD Dolar'ı bugün aniden yükselişe geçti. 17:39'daki verilere göre; kurdaki yükselişle birlikte Dolar 3.86'yı aşarken, sepet kur 4.1856 ile rekor kırdı.

Kimilerine göre sabah açıklanan enflasyon bunda etkiliydi ancak çok konuşulmayan başka bir etki daha vardı. Bloomberg.com'un birkaç saat önce yayınladığı haber...

O haberde Reza Zarrab davasıyla ilgili çarpıcı iddialar yer aldı. İşte o haberin etkisi piyasalarda Dolar'ı fırlattı. Haberin tüm bu etkisine rağmen hiçbir site Dolar'daki fırlamayı bu haberle bağdaştırmadı, habere yer dahi veremedi. Bizler bu haberdeki iddiaların bugün piyasaya etkisine dikkat çekiyor, haberde yer alan iddiaların gerçeği yansıtmayabileceği ve üstelik piyasayı etkilemek için yapılabileceğinin altını çiziyoruz.

YAŞANANLARIN PERDE ARKASINDA ÇARPICI BİR İDDİA

Bloomberg.com’un birkaç saat önce yayınladığı "Erdogan links alleged in U.S. documents before Iran trial" başlıklı haberi sonrası Türk piyasalarının verdiği tepkiler dikkat çekti

New York’taki Amerikalı savcıların Zarrab soruşturması kapsamında topladıkları kayıtlar içerisinde, Zarrab’ın Cumhurbaşkanı Erdogan’dan destek aramış olabileceğini iddia eden konuşmalar geçtiği haberi piyasalarda bomba etkisi yaptı. Erdoğan’a yönelik hiçbir suçlamada bulunulmamış olabileceği ve Zarrab’ın muhtemelen etki yaratmak amacıyla Cumhurbaşkanı’nın adını kullanmış olabileceği de yine aynı haber içerisinde belirtildi.

İDDİA PİYASALARI HAREKETLENDİRDİ

Dolar/TL kuru haber sonrası sıçrarken, borsada belirgin bir geri çekilme görüldü. Bankacılık endeksi haber sonrası %3.3 geri çekilirken, 10 yıllık bono faizleri 34 puan yükseldi.

Paraanaliz.com yazarı ekonomist Atilla Yeşilada da 1 Kasım’da yayınladıgı ‘Rıza Sarraf suçunu kabullendi mi?’ yazısını hatırlatarak, o dönemde Türk-ABD ilişkilerinin kritikliğine ve olası gelişmelerin Türkiye’yi ne kadar rahatsız edebileceğine değinildiğini vurguladı.

Bloomberg'in birkaç saat önce piyasaları salladığı düşünülen haberi burada: 

Etiketler :