Reza Zarrab'ın itiraf ettiği traji komik hata: Buğday ticaretinde...

Reza Zarrab'ın itiraf ettiği traji komik hata: Buğday ticaretinde...
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atiila'nın teo başına yargılandığı davada, Reza Zarrab 4. gün ifadelerine devam ediyor. Zarrab, yaptığı trajikomik hataları ve yaşadığı sorunları mahkemede anlattı.Zarrab, hayali buğday...

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atiila'nın teo başına yargılandığı davada, Reza Zarrab 4. gün ifadelerine devam ediyor. Zarrab, yaptığı trajikomik hataları ve yaşadığı sorunları mahkemede anlattı.

Zarrab, hayali buğday ticaretiyle ilgili ürünün tonajını geminin kapasitesinden çok yazdığını anlatırken, ürünün menşeine de "Dubai"  yazdıklarını itiraf etti. Bununla ilgili iddialar daha önce 17/25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet soruşturmasında da gündeme gelmişti.

ZARRAB'IN TRAJİKOMİK HATASI

Hatayı nasıl yaptıklarını anlatan Zarran, hayali gıda ticaretiyle ilgili Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’dan “Bu toplamlar, gerçek gıda ihracatı için uygun olmayabilir" mesajını aldığını anlatıyor. Bunun üzerine dava savcısı Denton, "Aslan sizce burada ne demek istiyor?" diye sorması üzerine Zarrab, "İran’dan havaleyle gönderilen tutar… Meblağ çok büyük olduğundan, gıda ticareti için gerçek bir meblağa karşılık gelmiyor. Bunun üzerine Aslan'a isterse işlemleri 5 milyon dolarlık parçalar halinde yapabileceğimi söyledim, O da 'öyle daha iyi olur' dedi" diye konuştu.

İran'a giden gemilerin tonajının küçük olduğuna dikkat çeken Zarrab, neden büyük tonajlı gemileri kullanamadıklarını, savcılayla soru-cevap şeklinde şöyle anlattı:

Zarrab: Büyük tonajlı gemiler de dikkat çekebilirdi.

Savcı: Dikkat çekse ne olur ki?

Zarrab: Çünkü aslında gıda ürünü sevkıyatı gerçekleşmiyordu.

Savcı: Gemilere gıda yüklemeden muayene belgelerini nasıl alıyordunuz?

Zarrab: O dönemde muayene belgelerini zaten alamıyorduk.

Savcı: Neden alamıyordunuz?

Zarrab: Çünkü fiili olarak gıda veya ürün gönderilmiyordu. Ortada bir ürün yoktu.

Zarrab daha sonra  iki evrakta hata yaptığını anlatıyor. Birincisinde, yüklü gösterilen rakamı geminin tonajında fazla yazdığını belirtiyor. İkinci hatayı da buğday sevkıyatında menşe belgesine “Dubai” yazdığını itiraf ediyor.

Savcının, "nasıl bir hata bu yani?" demesi üzerine trajikomik yanıtını veriyor: "Dubai’da buğday yetiştirilmiyor"

BANKA ÇALIŞANLARI FARK EDİYOR

Zarrab, alt kademedeki banka çalışanları, Dubai’den İran’a giden sahte buğday sevkıyatlarını fark edince, Hakan Atilla ile konuştuğunu anlatıyor. Zarrab, “Dubai’de buğday yetiştirilmiyor” diyor. İfadesi, Atilla’nın “geri plandaki iş bitirici” olduğu iddiasını destekliyor.

Zarrab, Aslan’ın “Sen Hakan Bey’i dinle, bir şey olursa o zaman konuşuruz.” dediğini anlatıyor. Zarrab, “Volgum” adlı gıda şirketinden bahsediyor. Zarrab, Atilla’nın Volgum’u anlamadığını söylüyor. “Hakan Atilla, Volgum’un altın ticaretinde kullanıldığını sanıyordu çünkü şirket başlangıçta bu amaçla kurulmuştu… Ancak daha sonra gıdaya dönmüştü.”

Soru: Atilla’ya yanıt olarak ne dediniz?

Zarrab: “Hakan Bey, biz onu değiştirdik” dedim.