Reza Zarrab’ın ifadelerinde üçüncü gün

Reza Zarrab’ın ifadelerinde üçüncü gün
ABD'deki davada itirafçı olan Rıza Sarraf, tanık koltuğunda kabul ettiği suçlarını anlatmaya devam ediyor.

ABD’deki Hakan Atilla davasının duruşmasında tanık koltuğunda oturan Reza Zarrab ifadelerine üçüncü gün de devam ediyor.

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın, ABD'nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf, New York'ta devam eden duruşmanın üçüncü gününde ifade veriyor.

Davanın Yargıcı Richard Berman bugünkü duruşma başlamadan önce ileride "birçok şeyi etkileyebilecek" bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce "davanın selameti" açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söyledi.

Kaydı "hafife almak" istemediğini belirten yargıç doğrulamanın birkaç yöntemi olabileceğini bunlardan birinin de Zarrab'ın şahsen doğrulaması olabileceğini belirtti.

CANLI BLOG...          (Çeviri: Sebla Küçük)

22:00 Bugünkü duruşma ses kaydının dinletilmesiyle sona erdi

21:50 Ses kaydı dinletildi

21:39  Oturuma ara verildi

21:30  Yine bir telefon görüşmesi kaydı dinletiliyor.

21:29  Zarrab, bankanın işlem için belge istediğini söyledi. Zarrab, "Bu beni endişelendirdi çünkü aslında bir ürün nakliyesi yapılmamıştı o yüzden istedikleri belgeyi temin etmek mümkün değildi." Zarrab'a göre Aslan "Reza Bey ben meseleyi çözeceğim, sorun yok" dedi.

21:20  Zarrab, Hakan Atilla'dan, 50 milyon Euro'luk bir uluslararası işlemi takip etmesini istediğini söylüyor.

21:10 29 Mayıs 2013'te Zarrab'ın Atilla'ya gönderdiği bir e-posta delil dosyasına giriyor. E-postanın konusu: 50 milyon tutarında ileri vadeli Swift [bir kısmı duyulamadı]. "Alıcı: Sayın Alipour ve Tegali Bank" "Tegali" kelimesi Farsça'da iki banka arasındaki para transferi için kullanılan "Antagali" olabilir.

21:03  Zarrab şemayı çizdikten sonra, tekrar tanık kürsüsüne döndü.

21:02  Zarrab şemasını çizerken, jüri üyelerine eski içişleri bakanı Muammer Güler'in bir başka fotoğrafı gösteriliyor. Zarrab dünkü ifadesinde, Güler'in oğlu Barış Güler'e 100.000 dolar rüşvet ödediğini söylemişti.

20:58  Zarrab yine şema çiziyor. Basın mensupları çizdiği şemaların kendilerine de verilmesini talep etti ancak şemalar henüz paylaşılmadı. Muhtemelen Zarrab'ın şemalara artık ihtiyacı kalmadığında bunlar basına verilecek.

20:57  Tüpraş ve Botaş yeniden gündeme geliyor. Ticaretin para kaynağı olarak kullanılan petrol ve doğalgaz gelirleri hakkında sorular soruluyor.

20:57  Zarrab sistemi açıklıyor: Sistem çok basit, o yüzden şema çizmeyeceğim. Daha önce çizdiği şemayı gösteriyor.

20:56  Zarrab, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarında 2013'te yapılan değişiklikleri anlatıyor: "İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ham petrol satışından para kazanıyordu ancak ABD bu paraların altın satın almak için kullanılmasını yasaklamıştı."

20:52  Zarrab: O toplantıya Halkbank'tan sadece Süleyman Aslan katıldı.

20:51  Zarrab toplantıya Aslan'ın da katıldığını söylüyor.

Zarrab: İranlılar, ödemeleri doğrudan yapma konusunda Süleyman'a baskı yaptı.

20:51  Zarrab: İran Petrol Bakanı ve heyeti, onunla birlikte gitti. Zarrab'ın ifadesine göre Ankara'daki Marriott Hotel'de bir toplantı düzenlendi.

20:50  Savcı, "Mayıs 2013'te İranlılarla toplantı düzenlediniz mi?" diye soruyor.

Zarrab: Evet, bir toplantı düzenlendi.

Soru: Siz o toplantıya katıldınız mı?

Zarrab: Bazı kısımlarında katıldım.

20:45  Bugün çok sayıda telefon görüşmesi kaydı getirildi. Yargıç, bunların salonda dinletilip dinletilmeyeceğine karar verecek.

20:31  Birçok telefon görüşmesi kaydı art arda dosyaya ekleniyor. Bunlar da kamuoyuyla paylaşılacak.

20:24  Zarrab, ABD'nin altın ticareti konusunda İran'a uyguladığı kısıtlamalarda değişiklikler yapıldığı için gıda ticaretine geçmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

20:23  Altın ticareti ve gıda ticareti: Zarrab'a göre İran için, ödemelerini yapabildikleri sürece hangi sistemi kullandıkları önemli değildi.

20:20  Zarrab: İranlılarla sürekli irtibat halindeydim.

20:18  Şu anda Zarrab ile Happani arasındaki görüşmelere ait ses kayıtları dinletiliyor.

20:12 Oturum devam ediyor.

20: 05 Dava İran'a yönelik yaptırımları konu aldığından, ABD hükümeti jüriye İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney ile eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın fotoğraflarını gösterdi. Sarraf, daha önce bahsedilen mektubunda bu iki isme hitap ederek "ekonomik cihat" önerisi yapıyordu.

20:00 Muhabir Adam Klasfeld dosyaya giren delillerden birini paylaştı:  Zafer Çağlayan'ın fotoğrafı dosyaya delil olarak girdi.

19:37  Oturuma ara verildi. Bugünkü oturum TSİ 22.00'da sona erecek. Dün sözü geçen telefon kayıtlarından biri veya birkaçı birazdan dinletilecek.

19:36  Zarrab: Süleyman Aslan'ı her aradığımda borçlu çıkıyordum. Zarrab görüşmede, Süleyman Aslan'a yine rüşvet vermek zorunda kalmamak için, Happani'ye, bir evraka imzayı fotoşopla yerleştirmesini söylüyor.

19:23  Zarrab, görüşmede kullandığı "parayı vurmak" ifadesinin anlamını açıklıyor: "Bu sadece, paranın İran'dan gönderildiğini anlatmak için kullanılan bir terim."

19:19  Zarrab ifade verirken, Atilla'nın avukatları itiraz etti, Yargıç Berman'a, Atilla hakkındaki ifadelerin "şayia" olduğunu, yani birinci elden alınmış bilgi olmadığını söyledi. İtiraz reddedildi. Konu muhtemelen savunmanın çapraz sorgusunda tekrar gündeme gelecek.

19:17  Zarrab, İran'ın petrol gelirlerini aklamak için tasarlanan gıda ticareti sistemini ayrıntılarıyla anlatıyor. Sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla'dan öğrendiğini söylüyor.

19:07  Savcı, tapenin içeriğini açıklamadan önce Zarrab'dan doğruluğunu teyit etmesini istiyor.

19:01  Zarrab yeniden tanık kürsüsüne döndü. Savcı, kanıt olarak bir tape sunmak istiyor. Ne ile ilgili olduğu henüz bilinmiyor.

18:59  Zarrab 16-17 yaşlarındayken çay ticaretinde nakliye senedi hazırlamayı öğrendiğini anlatıyor. Mahkeme salonundaki Türk basın mensupları gülüyor.

18:51  Zarrab: Asla mal gönderilmedi.

18:45  Kanıt dosyasına giren belgeler arasında Reza Zarrab'ın bu fotoğrafı da var. Sağ alt köşede "Resmi delil 20" yazıyor.

18:41  Zarrab şema çizmeye devam ediyor.

18:36  Zarrab, Rostamani Exchange şirketinden ve paraları Euro'dan Dirhem'e nasıl çevirdiklerinden bahsediyor.

18:29  Şu anda "Atlantis" adlı başka bir şirketten bahsediliyor.

18:26  Zarrab, kağıt üstünde gıda tedarikçisi şirketin Centrica Dubai göründüğünü, Volgam'ın da İran'a gıda sattığını söylüyor.

Soru:  Bu iki şirket de senin kontrolünde miydi?

Zarrab: Evet, elbette efendim.

18:24  Zarrab, şema çiziyor.

18:23  Zarrab, Dubai'deki söz konusu şirketle ilgili olarak "Bu şirketi gıda tedarikçisi olarak gösterecektik." diyor

18:22  Zarrab, Dubai'deki şirketi "Centrica"dan bahsediyor. (Şirket adının yazılışı farklı olabilir)

18:12   Zarrab: İki sistem yan yana çalışıyordu. Altın durdurulunca, gıdaya döndük. Ardından Atilla'nın bir yasa boşluğu bulduğunu söylüyor. Zarrab: Sonrasında altın ticaretine de devam ettik.

18:10   Zarrab ifadesinde, Aslan ve Atilla ile yaptığı bir toplantı sonucunda "yönteme ("gıda ticareti" mekanizmasına) son halini verdiğini" söylüyor.

18:00  Zarrab, Süleyman Aslan ile yaptığı toplantı sonrasında Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan ile yaptığı bir görüşmeden bahsediyor.

17: 56  Duruşmada; 2013 yılının Nisan ayında, altın ticaretinin yerine öngörülen ‘gıda ticaretine’ ilişkin Reza Zarrab’ın davada tutuklu yargılanan Hakan Atilla ile konuşmaları görüşülüyor.

17: 55 Erişime açılan diğer bir telefon kaydı. Dün kanıt olarak kabul edilen, Zarrab ve Hakan Atilla arasındaki görüşme.

17: 54 Dünkü duruşmada dinletilen telefon kayıtlarından biri erişime açıldı.

17:50 Savcı, dün bıraktığı yerden devam ederek kayıtlara yeni kanıtlar ekliyor. Bunlardan biri yazılı bir mesaj: "Umarım, gıda konusunda bir sorun yaşamayız" deniyor. Sarraf, 2013'teki gıda ticaretinden bahsediyor.

17: 48 Oturum başlıyor. Jüri üyeleri girdi. Sarraf ayağa kalkıyor.

17:46 Savcı: Bana kalırsa Rocco, yasalar konusunda yanılıyor, sayın Yargıç.

Berman iki tarafın da sözünü kesiyor ve her kayıt için ayrı ayrı değerlendirme yapmayı tercih ettiğini söylüyor.

17:44 Atilla'nın avukatı Victor Rocco birçok yazılı kaydın "üçüncü şahıslardan" geldiğini söylüyor. Savunma makamı, "şayia" ve "doğrulama" gerekçesiyle itiraz ediyor.

17: 42 Yargıç Berman, kayıtların doğrulanması hakkında "Zaten bu konuyu gündeme getirme konusunda endişelerim var." diyor.

Savcı, Atilla'nın avukatının doğrulama konusundaki itirazlarının reddedildiğini söylüyor.

Yargıç Berman, kendisinin de bu konuda mutabık olduğunu söylüyor.

17:40 Savcı: Doğrulamanın birçok yolu var... Sarraf kaydı bizzat doğrulayabilir. Savcı, Sarraf'ın savunmasına ilişkin belgelerin hala mühürlü, yani erişime kapalı olduğunu belirtiyor.

17:36 Berman, sunulan telefon kayıtlarından birinde geçen konuşmaların çok geniş bir etki alanı olduğunu, bu nedenle "yargılamanın bütünlüğünün sağlanması" açısından savcılar bu kaydı kabul etmeden önce kaydın doğruluğunun ispatlanması gerektiğini söyledi. Berman, söz konusu kaydı "dikkatsiz" bir şekilde, doğrulama işlemleri tamamlanmadan duruşmada dinletmek istemediğini söyledi.

17: 35 Savcı, davada sunulan belge, delil ve şemaların bugünkü duruşmadan sonra basınla paylaşılacağını açıkladı.

17:34 Berman: Bugünkü duruşma öncesi avukatlarla konuşmak istediğim iki şey var.

Yargıç basın mensuplarının duruşmayı izlemesiyle ilgili konulardan bahsediyor. Salonlar dolduğu için insanların bir kısmı duruşmayı bina içindeki ekranlardan izliyor.

17:30 Yargıç Berman, duruşma öncesi yargılama usulleriyle ilgili konuşuyor.

16:55 Duruşma başlamadan yüzden fazla insan salonun önünde toplandı. Salon üçüncü günde de dolup taşabilir.

16:40 Hakim Richard Berman, ‘sanık’ Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları ve savcılıkla saat 08.45 (TSİ 16.45'te) bir toplantı yapacak. 09.00’da (TSİ 17:00) başlayacağı belirtilen duruşma gecikmeli başlayabilir.

16:30 Sarraf’ın bugün yine tanık sandalyesine oturması bekleniyor. Sarraf’ın ifadesinin bugün bitmesi planlanıyordu ancak bugünkü oturum yarım gün sürecek ve savcılığın sorgusu daha tamamlanmadı. Sarraf, pazartesi bir kez daha tanık sandalyesine oturabilir.

Etiketler :