Reza Zarrab'ın davaya katılmaması, Hakan Atilla'nın tek başına yargılanması ne anlama geliyor?

Reza Zarrab'ın davaya katılmaması, Hakan Atilla'nın tek başına yargılanması ne anlama geliyor?
ABD'de yaklaşık 1,5 yıldır devam eden Reza Zarrab davası sürecinde, bugüne kadar 4 iddianame yayınlandı. Davada aralarında eski Bakan Zafer Çağlayan'ın da bulunduğu 9 kişi sanık olarak son iddianamede yer alıyor. Ancak davanın...

ABD'de yaklaşık 1,5 yıldır devam eden Reza Zarrab davası sürecinde, bugüne kadar 4 iddianame yayınlandı. Davada aralarında eski Bakan Zafer Çağlayan'ın da bulunduğu 9 kişi sanık olarak son iddianamede yer alıyor. Ancak davanın adını aldığı Reza Zarrab'ın, duruşma jürisinin seçimin ardından başlayacak davaya çıkmayacağı öğrenildi. Davada tutuklu tek sanık olan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla yargılanacak. Bu durum ne anlama geliyor?

New York Barosuna kayıtlı avukat Salim Şen, Hakan Atilla'nın tek başına yargılanacak olmasını HalkTV.com.tr'ye değerlendirdi.

Şen, henüz bir resmi açıklama olmamasına rağmen, Zarrab'ın davaya katılmayacağının öğrenildiğini vurgulayarak, "Zarrab sanık mı, tanık mı?" sorusunu yanıtladı. Şen'e göre Zarrab'ın tanık olması kesinleşmiş değil, çünkü Zarrab ile ilgili 4 ihtimal bulunuyor. Şen bunları şöyle açıkladı.

REZA ZARRAB İLE İLGİLİ 4 İHTİMAL

1- Zarrab, suçunu itiraf ederek savcılıkla bir ceza konusunda anlaşmış olabilir. Hükümü peşin kabul eden Zarrab, artık bir hükümlü olacağından davanın içinde yer almayacak.

2- Zarrab, savcılıkla anlaşma yaparak, hem suçunu itiraf edip, hem de itirafçı olarak iş birliği yapıyor olabilir. Bu durumda birinci seçeneğe göre daha az ceza alabilir. Bu durumda yine davanın bir parçası olmuyor.

3- Zarrab, savcılıkla anlaşma yaparak, hem suçunu itiraf edip, hem de tanıklık yapabilir. Bunun ikinci seçenekten farkı, daha az ceza almasına sebep olması. Yani Reza Zarrab bu yolu seçerse, davanın bir parçası olarak tanık sandalyesinde oturacak.

4- Zarrab, pazarlığa devam ediyor. Yani henüz yukarıdaki 3 seçenekten birini seçecek anlaşmayı henüz yapmadı.

İLK DURUŞMADA BELLİ OLACAK

Av. Şen, bütün bunların Zarrab'ın davaya katılmaması halindeki ihtimaller olduğunu altını çizerek söylüyor. Çünkü Zarrab ile ilgili bugüne kadar resmi bir açıklama yapılmadı. Zarrab'ın nerede olduğu da henüz bilinmiyor.

Av. Salim Şen, Atilla'nın tek başına yargılanacağı açıklanmadan kısa süre önce de Halk TV'de Lale Özan Arslan'ın sunduğu Anahaber bülteninde şunları söylemişti:

[caption id="attachment_254646" align="aligncenter" width="590"]Reza Zarrab, Hakan Atilla Hakan Atilla, duruşmada böyle resmedilmişti. Şimdi tek başına yargılanacak. Zarrab'ın O'nun aleyhinde tanıklık veya itirafçı olması bekleniyor.[/caption]

Etiketler :