Zarrab ilk kez Erdoğan'ın adını verdi: Yüksek sesle söylemesi dikkat çekti!

Zarrab ilk kez Erdoğan'ın adını verdi: Yüksek sesle söylemesi dikkat çekti!
Hakan Atilla'nın davasında tanık ifadesi veren Reza Zarrab, ifadelerinin ikinci gününde ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adını verdi. 

Hakan Atilla'nın davasında tanık ifadesi veren Reza Zarrab, ifadelerinin ikinci gününde ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adını verdi.

Zarrab, ifadesinin ikinci gününde Halkbank üzerinden yapılan altın ticaretine Vakıfbank ve Ziraat Bankası'nın dahil edilmesi iddiasıyla ilgili davayı takip eden yabancı kaynaklar, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan talimat aldığını ima eden ifadelerde bulundu. Konuyu takip eden yabancı kaynakların çoğu bunu Erdoğan'ın doğrudan onay vermesi şeklinde yansıttı ve Türkiye'deki bir kısım internet sitesi de böyle ifade etti. Ancak gerek Zarrab'ın ifade şekli, gerek yabancı gazetecilerin tercüme sorunu yaşaması Zarrab'ın bu önemli konuda tam olarak ne dediği hakkında şüphe uyandırdı.

Nitekim 3 ayrı yabancı muhabir aynı konuyu benzer ama tamamen de aynı olmayan üç farklı şekilde anlatıyor

Hukuk konularında uzmanlaşmış "Law360" muhabiri Pete Brush o ifadeyi şöyle ve şüpheyle karşılayarak anlatıyor.

Fakat Daily Beast adlı internet haber sitesinin muhabiri Katie Zavadski'nin paylaşımından ise sanki Erdoğan'ın o dönem böyle bir talimat verdiği manası çıkıyor.

Yine bir yargı muhabiri ve dünden beri Türkiye'de pek tanınan Adam Klasfeld'de daha kısa ve kesin bir ifade kullanıyor. Ancak Klasfeld'in Türkiye meselelerine çok yakın olmadığı ve bazen yanlış anlaşılabilecek kısa kimi paylaşımları olduğu görülüyor

Konuyu aydınlatan bir ifade ise, davayı ABD'de bizzat izleyen Sözcü gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı'dan geldi. Gürcanlı Halk TV'ye bağlanarak "Erdoğan talimat verdi" denilen konunun ambargoyu delen çarkla ilgili bir suçlama olmadığını söyledi. Davayı takip eden bir başka Türk gazeteci Cüney Özdemir de Savcının bir takım bilgileri kayda geçirmek için bu tip soruları sorduğunu söyledi.

Gazeteci Cüneyt Özdemir duruşmadaki bu kısmı şu ifadelerle anlattı:

"Savcı bazı şeyleri kayda geçirmek amacıyla da sorular soruyor. Örneğin Ziraat Bankası ile Vakıfbank'ın da bu işe girmek istediğini iddia ediyor Zarrab. Bunun üzerine Savcı kim emir verdi diye soruyor. Zarrab da "Başbakan emir vermiş" dedi.

Savcı bu konuyu genişletmeye çalıştı ve Zarrab'a "sen bunu nereden biliyorsun?" diye sordu. Zarrab da "Zafer Çağlayan bunun onayını almış, bunu bana söyledi" diye yanıtladı.

Savcı bunun üzerine, "O dönemin Başbakanı kim?" diye sordu. Zarra da yüksek sesle "Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.

Sonra bunun devamı gelmedi, soru da sorulmadı ve bu konuşmalar da kayıtlara geçti."

Etiketler :