RedHack davası

RedHack davası
Berat Albayrak'ın maillerini haber yaptıkları için haklarında dava açılan gazetecilerin duruşması öncesi adliye önünde açıklama yapıldı.

RedHack’in yayımladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için tutuklu yargılanan eski Diken Haber Editörü Tunca Öğreten, BirGün Gazetesi çalışanı Mahir Kanaat, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik 304 gün sonra hâkim karşısına çıkıyor.Berat Albayrak'ın maillerini haber yaptıkları için haklarında dava açılan gazetecilerin duruşması öncesi adliye önünde açıklama yapıldı.Gazeteciler, 304 gündür tutuklu olan arkadaşlarının kamu yararına olacak bilgileri haberleştirmesini gazetecinin görevi olduğuna dikkat çekerek meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

BUNUN BEDELİNİ KİM ÖDEYECEK?

Mahkeme öncesinde bir araya gelen gazeteciler adına yapılan açıklamada konuşan BirGün Gazetesi Çalışanı Demet Sargın,gazetecilerin 304 gün sonra hakim karşısına çıktıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: “Sadece 9 sayfalık iddianamede somut bir delil ve suçlama bulunmuyor. Bu kısacık iddianemede tam 24 kez Twitter, 25 kez paylaşım, 25 kez haber sözcüğü geçiyor. Aleniyet kazanmış ve tüm yurttaşların hakkında konuştuğu bilgiler haberleştirildiği, haber yapıldığı için ve hatta paylaşımları yapan hesaplar takip edildiği için gazeteci arkadaşlarımız özgürlüklerinden mahrum.” Sargın, BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat bu akıl ve mantık dışı dava yüzünden bebeğinin doğumuna tanık olamadı. Tunca Öğreten cezaevinde evlendi. Ömer Çelik ailesinden, çocuklarından mahrum bırakıldı. Bunun bedelini kim ya da kimler ödeyecek?” diye sordu.

‘BU HUKUKSUZLUK HANGİ TALİMATLA YAPILIYOR?’

Savcılık makamının arkadaşlarını içeride tutacak delil bulamadıkça ne suçlama yönelteceğini şaşırdığını vurgulayan Sargın: “Milyonlarca kişinin okuduğu 17-25 Aralık fezlekelerini bilgisayara indirmek suç gibi gösteriliyor. Üstelik oluşturulma tarihi ile indirilme tarihi bilinçli bir şekilde birbirine karıştırılıyor. Bilirkişi görevlendirilmiyor, uzmanlar dinlenmiyor. Davayla hiç ilgisi olmayan kişisel tweetler dosyaya konuyor. Bu hukuksuzluk hangi talimatla yapılıyor? Bizler bir an önce bu hukuksuzluktan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Bizler burada bulunan gazeteciler, yazarlar, milletvekilleri, meslek örgütü temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve aileler olarak gazeteci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

‘GÖZDAĞI DAVALARI YAĞMUR GİBİ YAĞIYOR’

Ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da davaların peş peşe yağmur gibi yağdığı bir dönemden geçildiğinin altını çizdi. Yarkadaş, “AKP iktidarı gazeteciler gazetecilik yapamasın, halk gerçekleri öğrenemesin diye eline geçirdiği yargı kurumları ile topluma, medyaya, aydınlara, yazarlara, gazetecilere gözdağı vermek istiyor. Tam 304 gündür gazeteciler asılsız suçlamalarla tutuklular. Bugün sadece 6 arkadaşımızın davası yok, aynı zamanda haksız yere aylardır cezaevinde tutulan Murat Aksoy, Atilla Taş’ın da aralarında olduğu gazetecilerin de davası var. Biz bugün Murat Aksoyların yargılandığı davayı da izleyeceğiz” dedi.

304 GÜN SONRA HAKİM KARŞISINA ÇIKIYORLAR

RedHack’in yayımladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için tutuklu yargılanan eski Diken Haber Editörü Tunca Öğreten, BirGün Gazetesi çalışanı Mahir Kanaat, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik 304 gün sonra hâkim karşısına çıkıyor.24 Ekim’de başlayacak yargılama, Çağlayan’daki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek. Berat Albayrak’a ait mailleri haber yapan gazetecilere yönelik suçlamalar ise “Örgüt propagandası yapmak”, “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma.” Bu davada, Dİ- HA Muhabiri Metin Yoksu, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan ile Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ise tutuksuz yargılanıyor. 25 Aralık 2016’daki baskınlarla gözaltına alınan gazeteciler, 24 gün gözaltında kaldıktan sonra ancak adliyeye çıkarılmışlardı.