Rahmi M. Koç Müzesi’ne altı farklı yeni obje

Rahmi M. Koç Müzesi’ne altı farklı yeni obje
Rahmi M

Rahmi M. Koç Müzesi, Savarona yatına ait filika, Greenwald buhar makinesi, Maid of Honour amiral teknesi, Union Pasifik demiryolu lokomotif modeli ‘Big Boy’, MG A Model ve Marshall buharlı yol silindirinin de bulunduğu 6 yeni objeyi koleksiyonuna ekledi.

Rahmi M. Koç Müzesi’ne altı farklı yeni obje

Sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonuna altı farklı obje daha ekledi. Rahmi M. Koç'un ev sahipliğinde gerçekleşen davette, buharlı yol silindirinden Atatürk'e ait Savarona yatının filikasına kadar birbirinden farklı objelerin hikâyeleri de paylaşıldı.

Müze tarihinde ilk kez tarihsel önemi büyük objeleri aynı anda koleksiyona kattıklarını belirten Rahmi M. Koç, “Bu gece beşi doğal ölçüsünde biri de ağır hizmet tipi altı modeli koleksiyonumuza katıyoruz. Bu modellerin tümü müzenin atölyesinde restore edilip orijinal hallerine geri döndürüldüler. Farklı ülkelerden gelen bu modellerin Rahmi M. Koç Müzesi'ne bağışlanmalarında ve ödünç verilmelerinde kadim dostlarım çok önemli roller oynadılar. Müzemizin koleksiyonu ile gurur diyoruz ve rahatça söyleyebilirim ki, Rahmi M. Koç Müzesi ile dünyada eş değer olan tek müzeler İngiltere'deki Bilim ve Ulusal Demiryolları Müzeleri ile Almanya'daki Almanya Müzesi'dir” dedi.

İŞTE O OBJELER…

Marshall buharlı yol silindiri – 1928

12 tonluk ‘S' tipi Marshall buharlı yol silindiri, 1928 yılında Marshall Sons&Co.Şirketi tarafından İngiltere'de üretildi. Sergilenen model, Yunanistan Hükümeti tarafından verilen toplam 100 adet ‘S' tipi buharlı silindir siparişi dahilinde üretilen makinelerden biri ve Atina'daki Glyfada Belediyesi'ne ait.

I. & E. Greenwald buhar makinesi – 1906

62 ton ağırlığındaki çapraz bileşik, yatay buhar makinesi Cincinnati, Ohio'da inşa edildi. Amerikan tarzı olarak bilinen, halat tahriki ile süreklilik sağlanan, güç aktarma sistemi olan makine 366 metre uzunluğundaki 38 mm çaplı halatın aktarımı ile dakikada 36 devir yaparak 750 beygir güç sağlıyor. Teksas Beaumont’taki Beaumont pirinç değirmenine 56 yıl boyunca hizmet vermiş ve National Register of the Historic Places By the U.S. Park Service organizasyonu tarafından tarihi obje olarak kayıt altına alınmış.

M/Y Savarona yatına ait filika – 1931

M/Y Savarona, Blohm & Voss Tersanesi tarafından Hamburg’da 1931 yılında inşa edildiğinde 136 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük yatı olma özelliğine sahipti. Türkiye Cumhuriyeti’ne ait Cumhurbaşkanlığı yatı olarak 23 Şubat 1938’de Mustafa Kemal Atatürk’ün kullanımı için tahsis edilmişti

Union Pasifik demiryolu lokomotif modeli “Big Boy” – 1941

Ebatlarından dolayı “Big Boy” lakabı verilmiş olan lokomotiflerin 25 tanesi, 1941 ile 1944 yılları arasında inşa edilmişti. Sergilenmekte olan “Big Boy” lokomotifinin çalışan ve çok sayıda yolcu taşıyabilen 1/8 ölçekli buharlı modeli, Windsor, İngiltere'de Ian Rough tarafından yapılmış.

Maid of Honour amiral teknesi – 1927

İngiliz Deniz Kuvvetleri için İngiltere Cowes'deki J. Samuel White & Co. Tersanesinde inşa edilen amiral teknesi, dizel motora sahip ilk pirinç bacalı askeri teknelerden biri. Hizmet ettiği HMS Hood yaklaşık 1500 kişilik mürettabatı ile 1941 yılında Alman savaş gemisi Bismarck tarafından batırıldığı sırada limanda tamirat görmekteydi. “Historic Naval Ships Association” üyesi.

MG A Model – 1955

1955 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtılan ve MG TF modeli yerine tasarlanmış olan MG A piyasaya sürümünden üretiminin durdurulduğu 1962 yılına kadar 101 bin 081 adet satılarak İngiltere'nin en fazla ihraç ettiği araba modeli olmayı başardı.

Etiketler :