Mahkemede intihar eden Bosnalı Hırvat generalin son mektubu ortaya çıktı

Mahkemede intihar eden Bosnalı Hırvat generalin son mektubu ortaya çıktı
Lahey'de 20 yıl hapis cezası onanınca zehir içerek intihar eden eski Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak'ın 2 yıl önce yazıp mühürlediği veda mektubu açıldı. Praljak'ın mektubunda geçen ''Mezar ya da mezar taşı istemiyorum,...

Lahey'de 20 yıl hapis cezası onanınca zehir içerek intihar eden eski Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak'ın 2 yıl önce yazıp mühürlediği veda mektubu açıldı. Praljak'ın mektubunda geçen ''Mezar ya da mezar taşı istemiyorum, küllerimi mezarlığa serpin'' ifadeleri Hırvatistan'da devlet töreni düzenlenmesi tartışmalarına da noktayı koydu.

PRALJAK İNTİHARI 2 YIL ÖNCE PLANLAMIŞ

Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) 29 Kasım'daki temyiz duruşmasında 20 yıl hapis cezası onanınca zehir içerek intihar eden Praljak'ın son mektubu intiharın 2 yıl öncesinden planlanmış olabileceği ihtimalini akıllara getirdi. ICTY hakkında iddianame çıkarınca 2004'te gönüllü teslim olan ve 13 yıldır cezaevinde olan 72 yaşındaki Praljak'ın iki yıl önce ailesine yazdığı veda mektubu ortaya çıktı.

"MEKTUBU BEN ÖLDÜKTEN SONRA AÇIN"

'Vecernji List' isimli Hırvat gazetesinde yayımlanan mektuba göre Praljak'ın son mektubu o öldükten sonra açılması notu eşliğinde mühürlenmiş. Mahkemede zehir içmesi ve kaldırıldığı hastanede ölmesinin ardından eşi Kacusa Babiç, çocukları Nikola ile Nataşa ve en yakın dostları mektubu birlikte açtı. İçinde son arzusu vardı: ''Mezar ya da mezar taşı istemiyorum, küllerimi Mirogoj'a serpin.''Mirogoj, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki merkez mezarlığının adı. Ailesi Praljak'ı buraya gömmeyi planlıyordu ve taziye ziyaretine gelen bir devlet heyetiyle konuyu görüşmüştü. Ama veda mektubunu okuduktan sonra bu plandan vazgeçildi. 'Vecernji List' gazetesine göre eski general, savaş suçlusu hükmü giymişken, Hırvatistan hükümetinin kendisi için devlet töreni düzenlemesi ve bu yüzden uluslararası toplum nezdinde zor duruma düşmesini engellemeye çalıştı.

PRALJAK, MOSTAR KÖPRÜSÜ'NÜN YIKILMA EMRİNİ VERMİŞTİ

ICTY'ye göre Hırvatistan Savunma Bakanlığı'nda üst düzey yetkiliyken Bosna'daki Hırvat silahlı güçlerinin komutanlığını üstlenen Praljak, Boşnaklara yönelik sistematik savaş suçları işlendiğini biliyordu. Özellikle Osmanlı'dan kalma Mostar Köprüsü'nün yıkılması emrini vermekle ve böylece Müslüman nüfusa orantısız zarar vermekle suçlanıyordu.

Çarşamba günü 20 yıl hapsi onanınca ''Ben savaş suçlusu değilim. Kararınızı reddediyorum'' diye bağırıp ağzına diktiği küçük kahverengi şişede Hırvat medyasına göre siyanür ya da arsenik vardı.

Etiketler :