Piyasalar Evleneceklerin yüzüne Baktı: Altın Fiyatı 4 Ayın En Düşüğünde

Piyasalar Evleneceklerin yüzüne Baktı: Altın Fiyatı 4 Ayın En Düşüğünde
Düğün mevsimi başladı. Eylül’e kadar neredeyse bütün düğün salonları dolu. Evlenen çiftler bir taraftan düğün masraflarını kara kara düşünürken, diğer taraftan düğünde takılacak takıların hesabını yapıyor

Düğün mevsimi başladı. Eylül’e kadar neredeyse bütün düğün salonları dolu. Evlenen çiftler bir taraftan düğün masraflarını kara kara düşünürken, diğer taraftan düğünde takılacak takıların hesabını yapıyor.  Uzmanlara göre teknik olarak bakıldığında bu hafta altının gram fiyatında 138 liranın destek, 143 liranın ise direnç olarak görülüyor.

Düğün mevsimi başladı. Eylül’e kadar neredeyse bütün düğün salonları dolu. Evlenen çiftler bir taraftan düğün masraflarını kara kara düşünürken, diğer taraftan düğünde takılacak takıların hesabını yapıyor. Gelgelelim altın fiyatları arttıkça gelen takılarda hele orta halli düğünlerde bir hayli azalıyor. Çoğu kişi altın yerine, o da eğer takarsa, 50 veya 100 TL’lik kağıt parayı iliştirip geçiveriyor. Hepsi bir yana altın fiyatları arttıkça, sahte altın takmalar bile türedi son yıllarda.

Neyse ki yılbaşından bu yana hızla yükselen ve uluslararası piyasalarda onsu 1160 Dolarlardan kısa sürede 1300 Dolara yaklaşan altın fiyatı özellikle Haziran ayından bu yana gerilemeye başladı.

Şimdilerde ise altının ons fiyatı, 4 ayın en düşük seviyesi olan 1.204,95 doları görmesinin ardından 1,207 doların üzerinde dengelendi. Çeyrek altın 230, Cumhuriyet altını ise 937 liradan satılıyor.

Altın uluslararası piyasalarda ons denen ağırlık birimi ile işlem görüyor. 1 ons 31,1 gram ediyor. Türkiye’deki altın fiyatları da her gün uluslararası ons fiyatı, onstan grama ve Dolar’dan TL’ye çevrilerek hesaplanıyor. Bu ticaretin, özellikle Cumhuriyet lirası denen altının ve bilezik vb gibi takıların fiyatının belirlendiği yer ise İstanbul’daki meşhur Kapalıçarşı.

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (FED) bilanço küçültmeye birkaç ay içinde başlayabileceği ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) eylül toplantısında varlık alımlarını kademeli olarak azaltmaya (tapering) ilişkin açıklama yapabileceği beklentisi ile altının ons fiyatındaki gerileme devam ediyor.

Geçen ay sonunda 1.248 dolar seviyesinden işlem gören altının ons fiyatı, yeni haftaya da düşüşle başladı ve bu süreçte yüzde 3'e yakın değer kaybetti. Altının ons fiyatı bugün 1.204,95 dolarla 15 Mart'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilerken, saat 10.40 itibarıyla 1.207 doların üzerinde dengelendi.

Eğer FED’in “bilanço sıkılaştırma”  hareketi iyice ciddiye binerse Türkiye’de Dolar kuru hızlı yükselebilir; ama altın fiyatları da düşüşü sürdürür. Bu durumda 1-2 ay içinde evlenenler kendilerine daha fazla altın takı takılmasını umabilirler. Hele de altın sonbahar sonrası yeniden yükselirse düğün yapanların takı hasılatı mutlu bir sürprizle yükselebilir bile. Ne diyelim hadi hayırlısı… Ve yeni evli çiftlere mutluluklar.

Etiketler :