Pes etmeyen 100 yürekli işçi

Pes etmeyen 100 yürekli işçi
İflas sonrası 1411 işçi mağdur oldu. Yıllardır süren hak mücadelesinde 20 işçi yaşamını yitirdi, bugün sadece 100 işçi mücadeleyi sürdürüyor.

Cumhuriyet'ten Eren Can Keman'ın haberine göre, Yalova Elyaf Fabrikası’nın 2001 krizi sırasında iflas etmesinin ardından, alacaklarını alamayan 1411 işçi, yıllarca mahkemelerin kapısını aşındırdı. Aradan geçen 17 yıllık sürede 20 işçi yaşımını yitirdi, bazıları mücadeleyi bıraktı. Davaların takipçisi olan 100 işçi ise pes etmeden, haklarını alacakları günü bekliyor. İflas ve tasfiye sürecinde skandal hukuksuzlukların yaşandığını belirten işçiler, avukatların ilgisizliği nedeniyle de mağdur edildiklerini söylüyor.

Grev ve sonrası

Yalova Elyaf Fabrikası, Remzi Pensoy tarafından 1974 yılında kuruldu. Tekstil sektöründe hatrı sayılır bir yer edinmişti. 2001 yılındaki krize yenik düşen fabrika, işçilerine maaş ödemekte zorlanmaya başladı. 1411 işçinin çalıştığı fabrikada örgütlü olan Öz-İplik İş Sendikası ile işveren arasında başlayan toplusözleşme görüşmelerinde ücret zammı konusunda anlaşma sağlanamayınca, sendika ocak ayında işyerinde grev kararı aldı. Grev kararının ardından işveren üretime ara verdiğini duyurdu ve işçilerin mağduriyeti başladı.

Para, Yukon ve ‘beyaz yaka’ya

Fabrika, 2006 yılına kadar kiralama modeli ile birden fazla kez el değiştirdi. İki kez iflas erteleme talebinde bulunsa da sonunda iflasını açıklamak zorunda kaldı. Fabrika, 28 Mayıs 2007’de 43.8 milyon liraya satıldı. Fabrikada çalışan ve iflas masasına kayıtlı 1411 işçisi ise alacaklarını alamadı. İşçilerin iddiasına göre, satış sırasında tapu müdürlüğünde yapılan usulsüzlükle, bu paranın 28.8 milyonu, Dünya Bankası ipoteği gerekçe gösterilerek İngiliz Virgin Adaları Menşeili ve adı Panama Belgeleri’nde geçen Yukon İncesment Management Corporation adlı şirkete aktarıldı.

İşçiler, iflas sonrası Remzi Pensoy’un Yeşilköy’deki yalısının satılacağının söylenmesi üzerine, “beyaz yakalı” ve sendikacılardan seçtikleri 6 kişiye vekâlet verdi. Ancak, bu 6 kişi, yalı satışından gelen parayı kendi hesaplarına aktardı.

Üst üste yıkım

İşçilerin açtığı davalardan ikisi sürüyor. Remzi Pensoy’un yalısının satışından gelen paranın patronla anlaşan 6 kişi tarafından gasp edilmesiyle ilgili dava 2013 yılında açıldı. İstanbul 11. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki dosyada, beş yıldır bilirkişi raporu bekleniyor. İşçiler, raporu hazırlamayan üç bilirkişi hakkında Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Paralarını almak için her yolu deneyen işçiler, son çare olarak, 2016 yılında, Hazine’ye isnat ederek Çiftlikköy Mal Müdürlüğü aleyhine tazminat davası açtılar. Yalova 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki dosyada 104 işçi davacı olarak yer alıyor. İşçilerden Melahat Altuntaş, mahkemeye verdiği dilekçede, “İflas dosyasında kesinleşmiş 73.500 TL alacağım var. Tüzel kişiliğe ait tüm varlıklar satıldı ancak hurdasından bile tarafıma ödenmedi. Alacağımı tahsil edebilmiş olsaydım, çocuklarımı daha iyi şartlarda okutacak, kredi kartı borcu yüzünden icra takibine uğramayacak, 1999 Marmara depremini yaşamış biri olarak, üst üste gelen yıkımı bu seviyelerde hissetmeyecektim. Tapu Müdürlüğü’nün, 1995, 1996 tarihlerinde gerçekleştirdiği ipotek işlemleri sonucu, müflis tüzel kişilik nezdindeki alacak haklarıma zarar verildi ” dedi.

Etiketler :