Paylan: Elimle eşelediğim her yerde insan kemiğine rastladım

Paylan: Elimle eşelediğim her yerde insan kemiğine rastladım
Van’da bulunan HDP’li milletvekili Garo Paylan, Ermeni mezarlığının üzerine tuvalet yapıldığı iddia edilen bölgeye gitti.

HDP’nin Diyarbakır ve İstanbul’dan sonra Van’da devam ettirdiği ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katılan HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, Van’ın Edremit ilçesi'ne atanan kayyum tarafından Dilkaya Mahallesi'nde bulunan tarihi Dilkaya Höyüğü’ne ve Ermeni mezarlığı üzerine tuvalet inşa edildiği iddialarını inceledi.

Haberin gündem olmasının ardından Dilkaya Höyüğü’nün etrafı dikenli tellerle kapatılmıştı.

Bölge sakinleriyle görüşen Paylan, elini attığı her yerde insan kemiğine denk geldiğini, bölgenin Ermeni mezarlığı olduğuna dair şüphesinin kalmadığını ifade etti.

Agos’a konuşan Paylan, bölgenin Urartu medeniyetinin yerleşim yeri olduğunu hatırlatarak, “Daha sonra Ermeniler orada yerleşim kurmuşlar. Bölgede konuştuğumuz herkes kiliselerden, okullardan bahsetti fakat maalesef o hafıza tahrip edilmiş” dedi.

Ermeni mezarlığının mezar taşlarının 40’lı-50’li yıllarda yok edildiğine dair bölge sakinlerinin tanıklıklarını aktaran Paylan, “tarihi höğüyün etrafında net bir şekilde mezarlık alanları gördüm. Bir bölümünü greyder düzlemiş. Elimle eşelediğim her yerde insan kemiklerine rastladım. Net bir şekilde mezarlık alanın üzerine mescit, tuvalet ve kafeterya yapılmış. Atalarımızın ölülerine de sahip çıkamadığımız için üzüntü duydum” dedi.

Çeşmenin suyu bile kesilmiş

Van’ın Edremit İlçesi'ndeki Dilkaya Mahallesi, aynı zamanda ünlü Ermeni ressam Arshile Gorky’nin de doğup büyüdüğü yer. Ressam Gorky’nin, Dilkaya Mahallesi’nde bulunan evinin yanına yaptırdığı ve zamanla tahrip olan çeşmesi 2015 yılında restore edilmiş, Edremit Belediyesi tarafından bilgilendirme tabelası asılmıştı. Milletvekili Paylan’ın aktardığına göre Gorky'nin, çeşmenin ve Edremit'teki Ermeni toplumunun hikayesini anlatan bilgilendirme tabelası kaldırıldı. Ayrıca bölge sakinlerinin aktardığına göre bir süre önce gelen belediye ekipleri çeşmenin suyunu da kesti. Paylan yaşananları “Ermeni yaşamı olduğuna dair tüm bilgi ve belgeleri söküp atmışlar” diye tanımladı.

Etiketler :