Putin-Erdoğan görüşmesi öncesi Rus uzmanlar ne söyledi?

Putin-Erdoğan görüşmesi öncesi Rus uzmanlar ne söyledi?
İdlib sorununun ele alınacağı Putin-Erdoğan görüşmesi öncesi Rus uzmanlar, Erdoğan'ın uzlaşma niyetinde olduğunu vurguladı.

Neslişah Bozkurt

Moskova'da Erdoğan-Putin görüşmesine dakikalar kala Rus basını ve uzmanlar görüşmeyi nasıl değerlendirdi? Suriye'de çözüm Rusya ile mutabakattan mı geçiyor? 

İki ülkenin lideri Suriye'deki sorunları ve İdlib bölgesindeki durumun mevcut ağırlığını dikkate alarak tartışacaklar.

Uzmanların görüşleri şöyle:

-Tarafların İdlib çevresindeki durumda ortak bir zemin bulmaları ve Suriye'deki durumu normalleştirmek için elde edilen başarıları sürdürmek için her türlü çabayı göstermeleri gerekiyor. Aynı zamanda uzmanlar, Rus liderle görüşmenin Erdoğan'ın Suriye'deki mevcut çıkmazdan çıkma şansı olabileceğine inanıyor, çünkü NATO ülkeleri bu konuda Türkiye'ye ciddi destek sağlama niyetinde değiller".

Peskov: Görüşme zor geçecek

Peskov, “Bu kesinlikle zor bir toplantı olacak, ancak devlet başkanları İdlib'deki durumu çözme ve Soçi anlaşmalarına uyma konusundaki sözlerini hala teyit ediyorlar." dedi.

Erdoğan, Moskova'daki müzakerelerin "Suriye'de ateşkese yol açması gerektiğini" vurgulamıştı.

Rus basınında Putin-Erdoğan telefon görüşmesi

Rusya ve Türkiye liderleri, Ankara'nın inisiyatifinde düzenlenen 28 Şubat'taki bir telefon görüşmesi sırasında “zirve düzenleme” üzerinde çalışmaya karar verdiler. Konuşma sırasında, "Türk ordusu da dahil olmak üzere sayısız can kaybına neden olan İdlib'deki gerginliğin artması konusunda ciddi endişeler dile getirildi."

Liderler ayrıca, iki ülkenin savunma bakanlıkları kanallarıyla "koordinasyonun iyileştirilmesinin" önemini vurguladı ve Suriye'deki durumu normalleştirmek için ek önlemlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

"Daha önce elde edilen olumlu sonuçları sürdürmek gerekir"

Uzmanlara göre, bugün gerçekleşecek zirve İdlib'de mevcut krizin çözümüne dönük ilgiyi gösteriyor.

Rus uzman Vladimir Aratkov, "İdlib'deki durum oldukça gergin. Bu nedenle, iki liderin ortak bir zemin bulmaya çalışması çok önemli. Her şeyden önce, Suriye'deki durumu normalleştirme sürecinde daha önce elde edilen olumlu sonuçları sürdürmek için gereklidir" dedi.

Uzman, son yıllarda Rusya-Türkiye-İran üçgeni dahil, Rusya ile Türkiye arasında güvenlik alanında işbirliği kurma yolunda çok şey yapıldığını, bu başarıları kaybetmemenin önemli olduğunu ekledi.

Uzmanlara göre, Erdoğan'ın müzakerelere başlama isteği, durumu doğru bir şekilde değerlendirdiğinin ve siyasi senaryoların yanı sıra güç senaryosundan uzaklaştığının bir göstergesi.

"Türk lideri uzlaşma arzusuyla Moskova'ya gidiyor"

Rus Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nün baş araştırmacısı Zvyagelskaya, “Türk lideri sert stilini gösterdikten sonra, bir çeşit uzlaşma arzusu ile Moskova'ya gidiyor,” dedi.

Buna karşılık, MSU profesörü Aleksander Vavilov, mevcut krizin iki ülkenin liderleri arasında doğrudan görüşmeler yapılmadan çözülemeyeceğini vurguladı.

Uzmanlara göre, şu anda çatışma askeri çatışma düzleminden sözlü tartışma sürecine girdi. 

Kremlin aynı zamanda Moskova'nın pozisyonunun değişmediğini hatırlattı.

"Esad, Türk halkını kardeş halk olarak görüyor"

Buna karşılık, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya 24 ile yaptığı röportajda Şam'ın Türkiye'ye karşı düşmanca davranışlarda bulunmadığını kaydetti ve Suriye'nin Türkiye halkını kardeş halk olarak gördüğünü açıkladı.

Etiketler :