Halk TV, gündeme oturan şantiyeye gitti: İşçiler kendi OHAL'lerini ilân edemiyor

Yemekhane görüntüleriyle sosyal medyanın gündemine oturan EMAAR Otel inşaatının şantiyesinde tablo göründüğünden daha vahim. Salgına karşı hiçbir önlem alınmazken, işçiler hak ihlâllerine de uğruyor.

Haber: Hazal Güven - Ali Isıyel

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyanın gündemine oturan Emaar Otel inşaatının şantiyesindeki yemekhane görüntülerini inşaat işçileriyle konuşmak için Halk TV ekibi olarak şantiyeye gittik. İşçilerin anlattıkları ve bizim de tanık olduklarımız, tablonun sosyal medyaya yansıyandan çok daha vahim olduğunu ortaya koydu.

İşçiler 'kendi OHAL'lerini' ilân edemiyor

Türkiye, yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınından gün geçtikçe daha çok etkilenmeye devam ederken, hükûmet yetkilileri "Evinizden çıkmayın", "Önlemlerinizi alın", "Kendi OHAL'inizi" ilân edin çağrılarında bulunuyor. Ancak özel sektör, üretimi durdurmaya yanaşmıyor ve işçiler her gün salgın tehdidiyle karşı karşıya kalıyor.

Emaar Otel'in inşaatında yaklaşık 2 bin işçi çalışıyor. Yemekhanelerde dip dibe yemek yiyen işçiler, asansörlere 15'er kişi biniyor ve 6-8 kişilik koğuşlarda kalıyor. Hijyenik koşulların olmadığını anlatan işçiler, kendilerine ne eldiven ne de maske verilmediğini de ifade ediyor.

Dün (26 Mart Perşembe), işçilere bugün için maske ve eldiven dağıtılacağı sözü verilmişti ancak bugün tekrar görüştüğümüz işçiler hâlen maske ve eldivenin dağıtılmadığını söyledi. İşçiler, "Şu anda hepimizin kendi isteğimizle işten çıkmamızı, istifa etmemizi istiyorlar. Başka bir amaçları yok. Tazminattan kurtulmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Halk TV ekibi işçi servisinde

Servislerin durumu ise şantiyeden farksız. İşçileri Göztepe'deki şantiyeden Çekmeköy'deki koğuşlarına taşıyan servisler tam kapasite dolu gidiyor. Halk TV ekibinin geldiği sırada bir önceki aracın dolu gittiğinin görülmesine rağmen, servisin içindeki bir yetkili "Her koltuğa bir kişi otursun" uyarısında bulundu. Bunun üzerine uyarıya isyan eden işçiler, "Basını görünce mi aklınıza geldi?" diyerek yetkiliye tepki gösterdi.

Şantiyede coronavirüs şüphesi

Sendikal örgütlenmenin yoğun olmadığı şantiyenin önünde işçilerin sorunlarını dinlemek için bulunan İnşaat-İş Sendikası yetkilileriyle konuştuğumuzda, bir sendika yetkilisi "Buradan ölüm çıkacak böyle giderse. Bir arkadaşımız ortada yok. Coronavirüs teşhisi koyulduğu duyumunu aldık. Şirkete bunu sorduk, arkadaşımızın adını verip nerede olduğunu sorduk. Buna da yanıt alamayız muhtemelen..." ifadelerini kullandı.

Hak ihlâlleri de yaşanıyor

İşçilerin sorunları hijyenik olmayan çalışma ve yaşama şartlarıyla da sınırlı değil. Bazı işçiler aylardır maaşlarını alamadıklarını belirtirken, çıkışı verilen işçiler ise tazminatlarını henüz alabilmiş değil. Bir işçi ise rahatsızlık nedeniyle hastaneye giden işçilerin çıkışının verildiğini söyledi.

Halk TV'den sonra 'yetersiz' önlemler

Dün şantiye önünde ve işçi servisinde yaptığımız çekimlerin ardından, bugün şirketin birtakım düzenlemelere gittiği işçilerden bize iletildi. Ancak bu önlemler yetersiz. Bugün şantiyenin yemekhanesinden gelen görüntülerde salgınla mücadele için önerilen gerekli mesafenin sağlanmadığını görünüyor.

İlgili Haberler
Etiketler :