Afganistan'da Özbekler, Tacikler ve Hazaralar Peştunlara karşı birleşiyor

Afganistan'da Özbekler, Tacikler ve Hazaralar Peştunlara karşı birleşiyor
Peştun çoğunluğun lideri Eşref Gani'ye karşı Özbekler, Tacikler ve Hazaralardan oluşan "Kuzey Koalisyonu" ortaya çıktı.

Peştun çoğunluğun lideri Eşref Gani'ye karşı Özbekler, Tacikler ve Hazaralardan oluşan "Kuzey Koalisyonu" ortaya çıktı.

Afganistan'da Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile Cumhurbaşkanı yardımıcısı Abdül Raşid Dostum arasındaki ihtilaf giderek derinleşiyor. Geçtiğimiz ay Abdül Raşid Dostum'un Türkiye'den Afganistan'ın Mezar-ı Şerif havalimanına yaptığı dönüş seyahati girişimi Gani tarafından engellendi. Bunun sonrasında Ankara'da Eşref Gani karşıtlarının General Dostum liderliğinde kurdukları bir koalisyon toplandı.

Abdül Raşid Dostum, Eşref Gani'nin kendisine şantaj ve kumpas düzenlediğini nihayetinde kendisinin sayesinde kazandığı makamını güçlendirmek için kendisini saf dışı bırakmak istediğini iddia ediyor. Karşı tarafta ise Gani'ye yakın basın kuruluşları ve Dostum'a muhalif Özbek siyasetçi Ahmed İşçi'ye göre Dostum'un işlediği sayısız cinayet ve işkence vakaları bulunuyor. Ahmed İşçi, Dostum'un korumaları tarafından kendisine birçok işkence yapıldığını belirtti. Bu iddiaların ayyuka çıkmasından sonra Abdül Raşid Dostum, Türkiye'ye gelerek gelişmeleri buradan izlemeye başladı.

Geçtiğimiz haftalarda ise Ankara koalisyonu olarak basına sızan toplantılar geniş yankı uyandırdı. Bu koalisyon gün geçtikçe Eşref Gani'nin Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinde büyük katkısı olan kuzey oylarının sahiplerinden oluşan güçlü isimlerle anılmaya başladı. Özbek ve Türkmenlerin lideri olarak görülen Abdül Raşid Dostum'un haricinde Taciklerin ünlü komutanlarından Atta Muhammad Nur ve Hazaraların önemli liderlerinden Muhammad Mohaqiq gibi isimler koalisyonun önemli isimleri olarak görüldü. Bunun neticesinde ülkenin güneyi ve merkezindeki Peştun çoğunluğun lideri Eşref Gani'ye karşı Özbekler, Tacikler ve Hazaralardan oluşan bir "Kuzey Koalisyonu" ortaya çıktı.

Ancak uzmanlar bu koalisyondaki kişilerin, bağlı etnik toplulukları homojen olarak temsil etmediklerini de ekliyor. Özellikle Taciklerin ve Hazaraların büyük bir kısmı daha önce Eşref Gani ve General Dostum'un rakibi olan, Afganistan İcra Kurulu Başkanı, Abdullah Abdullah'ı destekliyor. Yine de Atta Muhammad Nur,  Muhammad Mohaqiq gibi isimlerin bulundukları bölgedeki etki alanlarının yadsınmayacak ölçüde olduğu belirtiliyor.

Etiketler :