Oy pusulası ve zarflarda değişiklik!

Oy pusulası ve zarflarda değişiklik!
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum iki paketle başlıyor. Bu bağlamda oy pusulasında mühür kalkıp yerine barkod gelecek.

İlk tasarıda, oy pusulalarında filigran-barkod kullanılması, ikinci tasarıda ise yerel yönetime seçilme yaşının 18’e indirilmesi yer alacak.

Habertürk’ten Saliha Çolak’ın haberine göre TBMM’ye kısa süre içinde sunulması planlanan ilk pakette Yüksek Seçim Kurulu’yla (YSK) ilgili düzenlemelerin tek kanunda toplanması öngörülüyor.

OY PUSULASI VE ZARFLAR BARKODLU OLACAK

Düzenlemeye göre oy pusulalarında mühür uygulaması kaldırılacak. Bunun yerine filigranlı basılan oy pusulası ve zarflar ‘barkodlu’ olacak. Yaklaşık 160 bin sandığın her biri için ayrı barkod belirlenecek.

Aynı düzenlemeyle YSK personelinin rotasyona tabi tutulamamasından kaynaklanan sorun da çözülecek. 22 ya da 23 madde olması beklenen bu düzenleme ile YSK müdürleri bir yerde en fazla 6 yıl kalabilecek. Bu kişiler, nüfusa kayıtlı oldukları yerde müdürlük yapamayacak.

Meclis’e sunulacak ikinci uyum paketi, yerel seçimlere yönelik değişiklikleri içeriyor. Buna göre milletvekili seçimlerinde olduğu gibi yerel seçimlerde de seçilme yaşı 25’ten 18’e düşürülecek. Mart 2019’da yapılacak yerel seçimde bu düzenlemenin uygulanabilmesi için yasa değişikliğinin en geç mart ayına kadar yapılması gerekiyor.

Etiketler :