OHAL düzenlemesi komisyonda

OHAL düzenlemesi komisyonda
Olağanüstü Hal’in (OHAL) kaldırılmasından sonra terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren ve AKP Milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklif TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşüldü

Olağanüstü Hal’in (OHAL) kaldırılmasından sonra terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren ve AKP Milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklif TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşüldü. Muhalefet partileri “OHAL kurumsallaşıyor, ismi gidiyor, cismi kalıyor” diye düzenlemeye karşı çıktı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise terörle mücadelenin devam ettiğini belirterek, “OHAL, devleti saran kanserli hücreleri temizlemek için düşünülmüş bir çareydi” dedi.

27. dönemin ilk komisyon toplantısı dün gerçekleşti. Meclis Adalet Komisyonu ilk teklifi ele aldı. Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'nde bakanlar milletvekili olmadığı için komisyona gelen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün durumu ise tartışma konusu oldu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bakan nasıl dahil oldu?” diye sordu. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü ise bakanın komisyona katılması konusunda bir engel bulunmadığını söyledi. Özel'in “Bir STK temsilcisini çağırır gibi mi davet ettiniz?” sorusuna Köylü, “Evet'' karşılığını verdi.

TERBİYELİ KONUŞ

İlk toplantıda gerginlikler de yaşandı. Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Türkiye'de uygulanan OHAL ile Fransa'yı karşılaştırınca AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, “Bilgi sahibi ol, sonra konuş” diye laf attı. Aydoğan'ın “Terbiyeli ol, sonra konuş” demesi tansiyonu yükseltti. AKP'li Yusuf Başer de Aydoğan'a laf atınca, CHP'li Alpay Antmen “Sen Milletvekili misin?” diye sordu, Başer'in “Evet, milletvekiliyim” demesi gülümsemelere neden oldu.

CİSMİ KALIYOR

CHP'li Özgür Özel de ‘'OHAL'in isminden değil, cisminden rahatsızız. Şimdi ismi gidiyor, cismi kalıyor. Kurumsal hale getiriliyor. Bu düzenleme Türkiye'yi 10 yıllarca geriye götürecek. Kenan Evren bile bu kadarına cesaret edemedi. İnsan hakları, özgürlükler, yasama iktidar tarafından kuşatılmaktadır” dedi.

Adalet Bakanı Gül ise 2 yıl süren OHAL'in kaldırılmasıyla geçiş süreci yaşanacağını, düzenlemelerin bazı maddelerinin 3 yıllık olduğunu söyledi. Gül, teklife hükumet olarak olumlu baktıklarını belirterek, ‘'Terörle mücadele hukuk düzeni ve evrensel ilkelerle devam edecektir'' açıklaması yaptı.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı da terörle mücadele konusunda hükumete destek olacaklarını, insan hakları ve hukuk konusunda ise düzenlemenin sakıncalı olduğunu kaydetti. Subaşı “Darbeler bizi nereye götürür? Hukuku, özgürlükleri alır. 135 bin kişi işinden oldu. Bunların içinden ne kadar terörist çıkar? 10 bin, 5 bin çıkar mı? Peki binlerce insanın mağduriyeti ne olacak?” diye konuştu.

Etiketler :