ODTÜ'de usulsüz harcamalar: Bilimsel proje kaynakları başka işlerde kullanılmış

ODTÜ'de usulsüz harcamalar: Bilimsel proje kaynakları başka işlerde kullanılmış
ODTÜ’de Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) için aktarılan kaynak başka projelerde kullanıldı. Kaynağın içinden 14 milyon TL Strateji Geliştirme Başkanlığının hesabına aktarıldı.

Bilimsel araştırma projeleri için ayrılan ödeneğin kullanımıyla ilgili şu madde hatırlatıldı:

“Bilimsel araştırma projelerinin finansmanında kullanılmak üzere aşağıda belirtilen gelirler, yükseköğretim kurumları bütçelerinde bilimsel ve teknolojik araştırma hizmetleri için tefrik edilen bilimsel araştırma projelerine ilişkin ödenekler, bütçelendiği tertiplerden tahakkuka bağlanarak özel hesaba aktarılmak suretiyle kullanılır.”

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, Sayıştay bu maddeye dayanarak “Bu hükme göre BAP için başka kişi ve kuruluşlar ile Döner Sermaye İşletmesinden aktarılan tutarlar, bütçelendikleri tertiplerden özel hesaba aktarılarak sadece Bilimsel araştırma projelerinin finansmanı için kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Raporda “Denetimlerimiz sırasında bilimsel araştırma projelerine ait özel banka hesap hareketleri incelenmiş ve toplam 14. milyon TL’nin proje finansmanı ile ilgili olmayan işlerde kullanılmak üzere Strateji Geliştirme Başkanlığının hesabına aktarıldığı görülmüştür” dendi.

‘Düzeltilecek’

ODTÜ’den Sayıştay’a verilen cevapta “Sayıştay Başkanlığı Denetçilerinin 2017 mali yılı denetimleri sırasında yapmış olduğu bilgilendirmeler esnasında söz konusu hesapların bahsedilen şekilde kullanılmasına başlanılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Plan hazırlanmadı

Ayrıca stratejik plan hazırlamayan üniversiteyi Sayıştay “2017 yılını içine alan bir stratejik plan bulunmamaktadır” diyerek uyardı.

Sayıştay raporda “Stratejik plan, kamu kaynağının kullanılmasının genel esaslarından biri olan mali saydamlığın sağlanabilmesi için hazırlanması zorunlu olan bir plandır” ifadeleri kullanıldı.

Sayıştay, raporda üniversitenin Mersin Erdemli’ye yaptırdığı kampüsün yapım işinde görevli kişilerin inşaatın yapıldığı bölgeye gitmeden yapılan işler listelerini, hak ediş icmallerini ve hak ediş onaylarını düzenleyip onayladıklarını ortaya koydu.

Raporda “Hak ediş raporunu yapım işinin mahalline gitmeden imza edenler hakkında gerekli idari soruşturmanın tesis edilip, sonuçlarının maddi kanıtlara dayalı bir şekilde açıklamalı olarak T.C. Sayıştay Başkanlığına bildirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.