ODTÜ Rektörü öğrencilere mail atıp yol protokolünü anlatmış

ODTÜ Rektörü öğrencilere mail atıp yol protokolünü anlatmış
ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Verşan Kök'ün öğrencilere mail atarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmaya varılan protokolün ayrıntıları anlattığı ortaya çıktı.

ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Verşan Kök'ün öğrencilere mail atarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmaya varılan protokolün ayrıntıları anlattığı ortaya çıktı.

Attığı mailde öğrencilere yol protokolünün ayrıntılarını anlatan Rektör Kök, "Görüldüğü üzere, protokolle Tünel yolun ODTÜ’nün istediği biçimde yapılacağı mutabakat altına alınacaktır. İncek Bağlantı Yolunda ise ODTÜ önerilerinin biri çok sayıda istimlak gerektireceği için, diğeri ise arazinin vadi yapısının yol yapımını zorlaştıracağı gerekçeleriyle kabul görmemiştir. Öte yandan, yol genişliği 50 metre’den 38 metre’ye inmiş, mümkün olan ağaçların transferi, yeni ağaç dikimi gibi hususlar ABB tarafından kabul edilmiştir. Son olarak, aynı büyüklükte ya da değerde ve Üniversitemize bitişik bir arazinin ODTÜ’ye tahsis edilmesinde de mutabakata varılmıştır." demiş.

İşte o mail:

"Sevgili Ögrenciler,

Bildiğiniz gibi bir süredir Üniversitemizi ilgilendiren yol güzergahları konusunda çeşitli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu konudaki güncel gelişmeleri dün sabah geniş bir katılımla yaptığımız yöneticiler toplantısında paylaştık. Bugün itibariyle müzakerelerde geldiğimiz son noktayı YÖK Başkanı ve Ankara Valisi’nin katılımlarıyla, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ile imzalanacak protokolün içeriğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tünel Yol:

Teknokent Kavşağı ile 1071 Malazgirt Bulvarı arasında bağlantı sağlaması öngörülen 2,1 km’lik Tünel’in, üst yüzey bölgesine zarar verilmeksizin tamamen yeraltından yapılacağı; araştırma çalışmaları kapsamında, halihazır arazi ölçümleri, hidrolik-hidrojeolojik ve jeolojik-jeoteknik etütleri ile kullanılacak yöntemlerin Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ile ODTÜ tarafından koordineli olarak yürütüleceği; Tünel'in sadece giriş ve çıkış bölgelerinde yer alan kavşak bağlantı alanlarında aç-kapa imalatları yapılması gerekliliği halinde bu imalatların, alan tahribatını minimum seviyede tutacak şekilde yapılması protokole bağlanacaktır.

Bu şekilde Üniversitemizi bir anlamda ikiye bölecek ve büyük bir oranda ağaç kaybına neden olabilecek bu girişim önlenmiş olacaktır.

İncek Bulvarı Bağlantı Yolu (Hastane Bölgesi):

Bilindiği gibi İncek Bulvarı Bağlantı Yolu (Bilkent Hastane Bölgesi), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 21.08.2017 tarih ve 9854 sayılı oluru ile Ankara ili Çankaya ilçesi, 2. Derece Doğal Sit alanı içinde düzenlenen yol güzergahlarına ilişkin 1/25000; 1/500 ve 1/100 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliğine yapılan 3 (üç) adet itirazımız 644 sayılı KHK’nın 13/A maddesi ve 3194 sayılı İmar Kanununun 9. maddesi uyarınca reddedilerek, Bakanlık Makamı'nın 19.06.2017 tarih ve 7164 sayılı oluru ile onaylanan Planlar kesinleşmişti. Bu gelişmeler sonucunda yapılan görüşmelerde:

İncek Bulvarı Bağlantı Yolu 4 şerit gidiş ve 4 şerit geliş olarak; ilk önce planlandığı gibi 50 metre değil, 38 metre olarak yapılacaktır. Bu yolun 28,00 metresi yol gövdesi, 4,00 metresi emniyet banketi 4,00 metresi kaldırım ve 2,00 metresi orta refüj olarak planlanmıştır.

Yol kenarındaki kısımlarda ise orman bölgesindeki görsel uyumun sağlanması, gürültü kirliliğinin önlenmesi, drenajın oluşturulması, gerekli tüm enerji ve su altyapılarının teşkil edilmesi adına yeşil bant şeklinde tasarruf edilerek gerekli peyzaj ve altyapı çalışmaları ABB tarafından yapılacaktır.

Yol imalatı başlangıcında ve yolun işletmeye açılması sonrasında kullanılmak ve sınırların kontrolü amacıyla ODTÜ'nün uygun görüşü doğrultusunda ABB tarafından yol dış sınırlarına tel çit uygulaması yapılacaktır.

Yol çalışmaları esnasında yol güzergahında kalmasa bile, yapılması planlanan yol ile Bilkent sınırında kalan ve ODTÜ arazisi olan alanda da mevcut yapıya uygun ağaçlandırma çalışmaları yapılacaktır. Aynı zamanda yol için nakledilen ve/veya ömrünü tamamladığı için kaldırılan ağaç sayısının 2 katı kadar ağaç ABB tarafından ODTÜ arazisine dikilecektir.

Yol yapımı için ABB’ye tahsis edilecek ODTÜ’ye ait yaklaşık 36 hektar büyüklüğündeki arazi karşılığında Valilik tarafından, hazineye ait aynı büyüklükte ve Üniversitemiz arazisi sınırlarında bir arazi ODTÜ’ye devredilecektir.

Sonuç olarak;

Görüldüğü üzere, protokolle Tünel yolun ODTÜ’nün istediği biçimde yapılacağı mutabakat altına alınacaktır. İncek Bağlantı Yolunda ise ODTÜ önerilerinin biri çok sayıda istimlak gerektireceği için, diğeri ise arazinin vadi yapısının yol yapımını zorlaştıracağı gerekçeleriyle kabul görmemiştir. Öte yandan, yol genişliği 50 metre’den 38 metre’ye inmiş, mümkün olan ağaçların transferi, yeni ağaç dikimi gibi hususlar ABB tarafından kabul edilmiştir. Son olarak, aynı büyüklükte ya da değerde ve Üniversitemize bitişik bir arazinin ODTÜ’ye tahsis edilmesinde de mutabakata varılmıştır.

İmzalanacak protokole ayrıca başlangıçta öngörülemeyen ve/veya sonradan ortaya çıkan hususların, ilgililerin ortak iradeleriyle düzenlenecek ek protokoller ile karara bağlanacağına ve bu konularda anlaşma sağlanamaması halinde, YÖK Başkanlığı’nın ve Ankara Valiliği’nin konu ile ilgili olarak taraflar arasında müzakere ortamı sağlayacağına ilişkin bir madde de eklenecektir.

Üniversite olarak bugüne kadar olduğu gibi Hastane Bölgesinde kamu yararını da dikkate alarak, ancak Üniversitemizin kampüs bütünlüğünü ve ekolojik zenginliğini de zedelemeden bir çözüm üretilmeye çalışılmıştır.

Başarı dilekleri ve sevgilerimle.

Prof.Dr. Mustafa Verşan Kök

Rektör"

Etiketler :