NY Times’a konuşan ABD’liler: Terör örgütü PYD’ye silah desteği devam edecek

NY Times’a konuşan ABD’liler: Terör örgütü PYD’ye silah desteği devam edecek
ABD Başkanı Trump'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı, "Suriye'den çekiliyoruz" açıklaması sonrasında bölgede gerilim üst seviyede..

ABD Başkanı Trump'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı, "Suriye'den çekiliyoruz" açıklaması sonrasında bölgede gerilim üst seviyede... Henüz ABD askerlerinin çekilmesi ile ilgili net bir detay paylaşılmazken, New York Times'a konuşan üst düzey ABD'li kaynaklar Washington'ın bölgeyi kontrol etmek için kalacağını ve terör örgütü PKK'nın uzantılarına silah ve mühimmat desteğinin devam edeceğini açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda Ankara ile Washington arasında ciddi bir gerilime sebep olan bu gelişmede yeni bir adım atılmaması kafaları karıştırdı.

ABD Başkanı Trump’ın Aralık ayında Amerikan askerini Suriye’den çekeceğini duyurması sonrasında yaşanan gerilim bugün de devam ediyor. ABD, henüz net bir hamle yapmazken bazı kaynaklar özellikle Ankara ile Washington arasında ciddi bir gerilime sebep olan terör örgütleri PYD/YPG konusunda Trump’ın umursamaz bir tavır takındığını öne sürdü. ABD’nin çok okunan gazetelerinden New York Times, üst düzey ABD’li yetkililere dayandırdığı haberde Suriye’deki askerlerin Irak’a çekilebileceğini yazdı.

Gazete, “Trump, İran’ı izlemek için askerlerini Irak’a konuşlandırmayı gündeme getirdi, bu IŞİD ile mücadeleyi bozabilir” başlığıyla yayınlanan haberde Ocak ayının sonunda ABD’de Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bir toplantı yaptığını yazdı. Trump’ın böyle bir hamlesinin Irak’ta huzursuzluk yaratabileceği dile getirilirken Suriye’de de Türkiye’nin istediğinin tam tersinin yapılabileceğinin sinyali verildi.

Gazetenin haberinde, “Ocak ayının sonunda Ulusal Güvenlik Konseyi’nin ‘Yardımcılar Komitesi’nde (Ulusal Güvenlik Departmanları ve Birimlerinin iki numaralı liderlerinin katılımıyla) yapılan bir toplantıda Kürt ve Arapların yer aldığı koalisyon, Suriye Demokratik Güçleri’ne Pentagon’un verdiği silahların bırakılması önerisinde bulunuldu” ifadesi dikkat çekti. Gazeteye konuşan iki ABD’li üst düzey yetkili bu açıklamayı doğrularken ABD önderliğindeki hava saldırılarının da omurgasını terör örgütü PYD/YPG’nin oluşturduğu koalisyonu IŞİD’den korumak için devam edeceğini açıkladı.

Trump’ın ülkeden askerlerini çekme kararı sonrasında Pentagon’un ufak ekipler halinde Özel Operasyon Güçleri’ni bölgede bırakabileceğinin vurgulandığı haberde ABD’li yetkililerin Irak’taki birçok üste inceleme yaptığını ve nihai karar üzerinde çalışıldığı ifade edildi.

ASKER ÇEKMEK BİR YANA SAYILARI %50 ARTTI

Öte yandan New York Times’a konuşan yetkililer, ABD askerlerinin hâlâ çekilmediğini fakat bazı ekipmanların geri gönderildiğini açıkladı. Son haftalarda ABD’li asker sayısının arttığına dikkat çekilirken, geçtiğimiz haftalarda 2000 olan ABD askerinin sayısının şu anda 3000 olduğu ifade edildi. Fakat yetkililer bu prosedürün olağan olduğunu ve ekstra güvenlik ve lojistik konusunda destek olmak için askerlerin benzer süreçlerde de kullanıldığı aktarıldı.

Öte yandan Ocak ayının sonunda Katar’ın başkenti Doha’da Pentagon’un üst düzey ismi General Joseph L. Votel’in üst düzey danışman ve kurmaylarla bir araya geldiği hatırlatıldı. Henüz bu görüşmeden çıkan detaylar belli olmazken, terör örgütü PYD/YPG’ye verilen ABD silahlarının “kendini savunma” amaçlı bırakılmasının planlandığı belirtildi.

Etiketler :