NSU davasında karar çıktı: Baş sanık Zschaepe'ye ömür boyu hapis

NSU davasında karar çıktı: Baş sanık Zschaepe'ye ömür boyu hapis
Almanya'da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde 5 yılı aşkın süredir devam eden aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında karar verildi

Almanya'da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde 5 yılı aşkın süredir devam eden aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında karar verildi. 6 Mayıs 2013'te başlayan ve Almanya'da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en uzun mahkeme süreçlerinden biri olan NSU davasında baş sanık Zschaepe, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

DW Türkçe'nin aktardığına göre de davanın diğer sanıklarından aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) eski yöneticilerinden Ralf Wohlleben örgüte yardım yataklık etmek suçundan 10 yıl hapis cezası aldı. Başsavcılık mütalaasında Wohlleben için 12 yıl hapis cezası talep etmişti. Davanın diğer sanığı Andre Eminger iki yıl 6 ay, Carsten S. ve Holger Gerlach ise üçer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Başsavcılığın hazırladığı iddianameye göre, 2011’de intihar ettikleri belirtilen Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile davada suç ortağı olarak yargılanan Beate Zschaepe’den oluşan 3 kişilik NSU terör örgütü, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı düzenlemek ve 15 banka soygunu yapmakla suçlanıyordu.

Öte yandan karar duruşması öncesinde Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi binası önünde gösteri düzenlendi. Gösteri öncesinde NSU kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.