New York saldırganının bağlı olduğu terör örgütü açıklandı!

New York saldırganının bağlı olduğu terör örgütü açıklandı!
New York Valisi Andrew Cuomo, New York'ta saldırı düzenleyen kişiyle ilgili yeni bir açıklama daha yaptı.

New York'ta saldırı düzenleyen kişinin kimliğinin ardından hangi örgütle bağlantılı olduğu da öğrenildi.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan New York valisi Andrew Cuomo, Sayfullo Saipov'un terör örgütü IŞİD bağlantılı olduğunu açıkladı.

Saipov'un kimliği ve hayatına ilişkin detaylar bu sabah ortaya çıkmıştı.

TERÖRİSTİN IŞİD BAĞLANTISI

Washington Post'a göre saldırıdan sonra yaralı olarak yakalanan teröristin Saipov iyileşebilir. Bu durumda sorgulanıp örgüt bağlantısı hakkında kesin bir bilgi edinilebilir. Gazete, Saipov'un doğrudan IŞİD tarafından talimat alan değil, örgütün ideolojisinden etkilendikten sonra "tek başına hareket eden bir saldırgan" gibi göründüğünü yazdı. New York Valisi Andrew Cuomo da Saipov'un daha büyük bir komplonun parçası olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyleyerek bu görüşe destek verdi. Terörist'in IŞİD bağlantısı hakkındaki kanıt ise yazılı bir not. Güvenlik güçlerinin saldırıda kullanılan kamyonda IŞİD'dan bahseden bir not bulduğu ve saldırganın cinayetlerin ardından araçtan çıkarken tekbir getirdiği belirtiliyor.

Saipov'un saldırının düzenlendiği yerin 40 kilometre kuze.batısındaki Peterson, New Jersey'de yaşadığı, kamyonun da hemen yakındaki Passaic'ten kiralandığı bildirildi. New York Times'a göre 25 ila 30 bin Müslüman'ın yaşadığı kent, New York çevresinde Müslümanların en yoğun yaşadığı yerlerden biri.

ÖZBEK BAĞLANTISI

Özbekistan uzun yıllardan beri kendi içinde radikal İslamcılarla mücadele ediyor. Radikal İslamcılara karşı sert tutumuyla bilinen müteveffa başlkan Kerimov Batı'daki insan hakları örgütleri ve Batı devletlerinin yöneticilerince sert tutumu ve insan hakları ihlalleri nedeniyle sık sık eleştirilmişti. İslamcılara karşı sert tututmu nedeniyle yakınzamana kadar AKP yönetimi ile de ve dolayısıyla Türkiye ile Özbekistan'ın arası diğer Orta Asya Türki cumhuriyetlere nispetle oldukça soğuktu.

Son 20 yıldır radikal islamcılara karşı sert bir tutum takınan Özbekistan'ın Dışişleri Bakanlığı Saipov'un Özbek vatandaşı olup olmadığını inceliyor. Geçen ay da Özbek vatandaşı bir zanlı, Başkan Barack Obama ya suikast da dahil terör saldırıları planlama iddiasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

REİNA SALDIRGANI DA ÖZBEK ÇIKMIŞTI

Yılbaşı gecesi Reina'da 39 kişiyi katleden terörist Abdülgadir Masharipov da Özbek asıllı çıkmıştı. Terörist, İstanbul Esenyurt'ta bir siteye düzenlenen operasyonla yakalanmıştı. Ortaköy'deki terör saldırısının faili Abdülkadir Masharipov'un da, terör örgütü üyesi olduğu için memleketi Özbekistan'da arananlar listesinde yer aldığı bildirildi.