Netflix'ten fantastik Göbeklitepe dizisi!

Netflix'ten fantastik Göbeklitepe dizisi!
Dijital televizyon platformu Netflix’in çekeceği yeni Türk dizisi, Göbeklitepe’ye dair fantastik dizi olacak ve başrolünde Beren Saat oynayacak.

Fantastik dizinin senaryosunu Nuran Evren Şit yazacak, çekimleri ise ‘Hakan: Muhafız’ı çeken ekip gerçekleştirecek.

Milliyet’ten Sina Koloğlu’nun haberine göre, Netflix’in yeni projesi Göbeklitepe üzerine tarihi ve fantastik bir dizi olacak.

Dizinin adı, kadrosunda başka hangi oyuncuların olacağı ve yayın tarihi konusunda henüz bir bilgi yok.

Son döneme damgasını vuran Netflix’in yapacağı söz konusu dizi, Göbeklitepe’ye duyulan ilgiye büyük bir katkı sağlayabilir. Bu tür yapımların, arkeolojik alanlara ve hatta müzelere bile ziyaretçi çekilmesinde oldukça etkili olduğu biliniyor.

2019 GÖBEKLİ TEPE YILI

2018 yılında Beyonce’nin, Louvre Müzesi’nde çektiği klibin ardından Louvre Müzesi’nde ziyaretçi rekoru kırılmıştı ve yıl boyunca toplam 10 milyondan fazla ziyaretçi ağırlamıştı.

Öte yandan dünya üzerindeki bilinen en eski anıtsal tapınak olan Göbeklitepe bilim dünyasında zaten oldukça popüler.

Geçtiğimiz yıl koruma çalışmaları tamamlanan ve UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne giren Göbeklitepe için 2019 yılı “Göbeklitepe Yılı” ilan edildi.

2019 yılı içinde Göbeklitepe’de yoğun bir ziyaretçi trafiği bekleniyor.

Keşfedildiği günden beri hem anıtsallığı, hem ince işçiliği, hem de yapıldığı dönem itibariyle herkesi kemdine hayran bırakan Göbekli Tepe, hakkında çıkan tüm sansasyonların haricinde insanlık tarihi açısından oldukça önemli bir arkeolojik alan.

Göbeklitepe

Kazıların başladığı 1995 yılından itibaren uygarlığın kökeni hakkındaki görüşleri değiştiren Göbekli Tepe, belki de tüm insanlığın tarihini baştan yazabilecek bir öneme sahip.

Hayvan figürleriyle yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla 12.000 yıllık dairesel yapılar, tarım devriminden ve hatta çanak çömlek yapımının icadından bile daha eski.

Uzmanlar daha önce, avcı-toplayıcıların yerleşik düzene geçip tarım yapması sonucu anıtsal alanların yapıldığını düşünüyorlardı.

Fakat tarıma geçilmeden önce avcı toplayıcı insanlar tarafından inşa edilen Göbekli Tepe, tüm bu düşünce sistemini değiştirdi.

Göbekli Ttepe’deki T biçimli dikilitaşların en büyüğünün ağırlığı 16 tonu aşıyor.

Bu taşları yontmak ve yakındaki taş ocağından taşımak, çok sayıda insan ve hepsini doyuracak miktarda yiyecek gerektiren zorlu bir organizasyon gerektiriyor.

Burada şimdiye kadar yapılan kazılarda bu insanların yerleşik bir hayat sürdüğüne dair bir kanıt bulunamadı.

Bu yüzden Göbekli Tepe’nin dönemsel bir toplanma ve şölen yeri olduğu düşünülüyor.

Etiketler :