Necip Hablemitoğlu suikastının 15. yılı; Necip Hablemitoğlu kimdir?

Necip Hablemitoğlu suikastının 15. yılı; Necip Hablemitoğlu kimdir?
Akademisyen ve Araştırmacı-yazar Necip Hablemitoğlu, 15 yıl önce bugün Ankara'da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu 48 yaşında hayatını kaybetti. Hablemitoğlu, devlet içindeki Fethullah Gülen yapılanmasını...

Akademisyen ve Araştırmacı-yazar Necip Hablemitoğlu, 15 yıl önce bugün Ankara'da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu 48 yaşında hayatını kaybetti. Hablemitoğlu, devlet içindeki Fethullah Gülen yapılanmasını dile getiren ilk isimlerden biriydi. Hablemitoğlu suikastı bugün halen konuşulmaya devam ediyor...

FETÖ TEHLİKESİNE TA O YILLARDA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası ile Köstebek kitapları ile tanınan Hablemitoğlu, yıllarca Fettullah Gülen cemaatinin iç yüzünü, örgütlenmesini ve faaliyetlerini yazılarında anlatmış, özellikle dış bağlantıları ve devlet için sızma girişimleriyle ilgili önemli bilgiler paylaşmıştı.

SORUŞTURMADA BİR ARP ABOYU YOL ALINMADI

18 Aralık 2002 yılında evinin önünde profesyonel bir katil tarafından sol gözünden kurşunlanarak katledilen Hablemitoğlu ile ilgili yürütülen suikast soruşturmasında, uzun yıllar boyunca bir arpa boyu yol kat edilemedi. Suikastın en önemli delili mermi çekirdeği ve iki adet kovan emanette kayboldu. Suikast dosyası 13 yıl sonra yeniden açıldı. Suikastın gerçekleştiği tarihte Ankara Emniyet Müdürlüğünde görevli olan ve soruşturmayı yürüten Yurt Atayün bugün FETÖ’den tutuklu.

ŞENGÜL HABLEMİTOĞLU: BİZİM BAŞLAMIŞ BİR DAVAMIZ YOK

Hablemitoğlu'nun hayatını kaybetmesinin yıl dönümünde eşi Şengül Hablemitoğlu, sosyal medya hesabından, hala bir "Hablemitoğlu davası" olmadığına dikkat çekerek şunları yazdı:

"Bugün #NecipHablemitoğlu ‘nun öldürülmesinin 15.yıldönümü. Şimdi, şu durumdayız, ortada müdahil olduğumuz ve traji komik bir hal alan bir çatı dava var. Ki, bu davanın iddianamesindeki eklerinden girdik biz davaya. Ancak bizim başlamış, bitmiş bir davamız yok."

32. GÜN PROGRAMINDA SÖYLEDİKLERİ HALA HAFIZALARDA

Hablemitoğlu, 24 Haziran 1999 tarihinde Mehmeli Ali Birand'ın sunduğu ve adıyla özdeşleşen 32. Gün programında Fethullah Gülen ve cemaat yapılanmasıyla ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulunmuş, bugünlerde gerçek olduğu ortaya çıkan iddialarını programda tek tek sıralamıştı.

İŞTE 32. GÜN PROGRAMINDA SÖYLEDİKLERİ

NECİP HABLEMiTOĞLU KİMDİR?

Evli ve iki kız çocuğu babası olan Necip Hablemitoğlu Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. Orta Avrupa ve Balkanlar'da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş, ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol almıştır. Çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makalesi bulunan Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002 tarihine kadar Ankara Üniversitesi'nde doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi derslerini verdi.

Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli, Kanije (Kanije, Osmanlı devletinin en batıdaki kalesi) ve Uyvar (Uyvar, Osmanlı'nın en kuzeydeki kalesi) adında iki kız çocuk babası idi.

[caption id="attachment_266039" align="aligncenter" width="600"]necip hablemitoğlu, suikast Hablemitoğlu, evinin önünde arabasına binerken suikaste uğramıştı.[/caption]

Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayata gözlerini kapadı. Köstebek isimli kitabı ölümünden sonra basılmıştır. Cinayet sonrasında Hablemitoğlu'nun elektronik postasına ve telefonuna gelen tehdit telefonları emniyet mensuplarınca incelenmek üzere alınmıştır. Ailesinin İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 5'inci İdare Mahkemesi'nde açtığı dava neticesinde, İçişleri Bakanlığı 40 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi.

İçişleri Bakanlığı, savunmasında Hablemitoğlu'nun cinayetini “adi bir cinayet vak'ası” olarak değerlendirdiğini bildirmişti. Soruşturmayı yürüten Ankara Emniyet Müdürü Yurt Atayün, bugün FETÖ'den tutuklu olması dikkat çekiyor.

İlgili Haberler
Etiketler :