Myanmar ve Bangladeş anlaştı, Arakanlı Müslümanlar 2 ay sonra evlerine dönecek

Myanmar ve Bangladeş anlaştı, Arakanlı Müslümanlar 2 ay sonra evlerine dönecek
Myanmar’ın Arakan bölgesinde uzun süredir Müslümanlara yönelik saldırılar ve çatışmalar nedeniyle Bangladeş’e sığınan, Arakanlı Müslümanların geri gönderilmesi için anlaşma sağlandı. Bangladeş-Myanmar arasında imzalanan...

Myanmar’ın Arakan bölgesinde uzun süredir Müslümanlara yönelik saldırılar ve çatışmalar nedeniyle Bangladeş’e sığınan, Arakanlı Müslümanların geri gönderilmesi için anlaşma sağlandı. Bangladeş-Myanmar arasında imzalanan anlaşmaya göre Rohingya Müslümanları 2 ay sonra evlerine dönmeye başlayacak

İKİ AY İÇİNDE GERİ DÖNÜŞ BAŞLIYOR

Dün Myanmar’ın başkenti Naypyidaw’da imzalanan anlaşmaya göre, gelecek iki ay içerisinde Myanmar tarafından Rohingya Müslümanları geri alınma işlemleri başlatılacak. Dün Myanmar Devlet Başkanı Aung San Suu Kyi ve Bangladeş Dışişleri Bakanı A. Hasan Mahmud Ali arasında gerçekleştiren toplantıdan sonra anlaşma imzalandı. Bangladeş tarafından A. Hasan Mahmud Ali ve Myanmar tarafından Devlet Başkanın danışma bakanı Keia Trite Soe anlaşmaya imza attı.

"EVLERİNE DÖNMELERİNİ UMUYORUM"

Toplantıdan sonra Bangladeş Dışişleri Bakanı basın açıklamasında, "Bangladeş-Myanmar arasında anlaşılan bu imza ile Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanları yeniden evlerine geri geleceğini umuyorum" dedi.

İLK ANLAŞMA 1992'DE YAPILMIŞTI

Anlaşma ile ilgili Myanmar tarafından yapılan açıklamada, Arakan’dan Bangladeş’e sığınan Rohingya Müslümanlarının kontrollü bir şekilde geri alınacağı ifade edildi. Ayrıca açıklamada iki taraflı kazanç olduğu belirtilerek, "Bangladeş- Myanmar sorunlarını dünya üzerinde yayımlanmadan komşular arasında çözülmesi gerekirdi. Bu anlaşmaya benzer bir anlaşma 1992 yılında yapılmıştı. Ancak daha sonra gerçekleştirilmedi. Bu nedenle 2017 yılında yeni bir anlaşma yapılmalıydı" dedi. Konuya ilişkin Rohingya yetkileri tarafından henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

BANGLADEŞ'TEKİ KAMPLARDA SORUNLAR ÇOK

Öte yandan, 25 Ağustos’tan bu yana 600 binden fazla Rohingya Müslümanı Bangladeş’e sığınmıştı. Bangladeş’e sığınan Arakanlılar, kurulan kamplarda binlerce sorunla karşı karşıya kalmıştı, yeni yapılan anlaşmayla kalıcı bir çözümün olacağını umuyorlar.

Etiketler :