Mustafa Denizli yeniden İran'da: Traktör Tebriz'in başına geçti!

Mustafa Denizli yeniden İran'da: Traktör Tebriz'in başına geçti!
Türk futbolunun deneyimli teknik adamlarından Mustafa Denizli, yeniden İran'a döndü. İran'da Türklerin takımı olarak bilinen "Al Kurtlar" lakaplı Traktör Tebriz (Traxtor, Tıraxtur) Futbol Kulübü ile anlaştı.Geçen sezonlara göre...

Türk futbolunun deneyimli teknik adamlarından Mustafa Denizli, yeniden İran'a döndü. İran'da Türklerin takımı olarak bilinen "Al Kurtlar" lakaplı Traktör Tebriz (Traxtor, Tıraxtur) Futbol Kulübü ile anlaştı.

Geçen sezonlara göre oldukça zor bir sezon geçiren Traktör, İran liginde 11'inci sırada yer alıyor. Denizli, Asya Şampiyonlar Ligi'nde yer alan Tebriz'in Traktor Sazi takımıyla 11 maçlığına anlaşmaya vardı. Tecrübeli teknik adam, geçtiğimiz günlerde İran'dan teklif aldığını açıklamıştı.

Denizli, İran'da daha önce Persepolis takımında görev yapmıştı. Mustafa Denizli'nin sezon sonuna kadar 400 bin Dolar kazanacağı öğrenildi.

İŞTE TRAKTÖR TEBRİZ TAKIM

Dünyadaki en çok taraftarı olan Türk kulübü denildiğinde hiç şüphesiz akıllara ilk olarak Fenerbahçe ve Galatasaray gelecektir. Burada Türk yerine Türkiye kullanmış olsaydık doğru olacaktı. Ancak Türk takımı denildiğinde Traktör daha fazla taraftara sahip. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin 30 milyon civarında taraftarı olduğu varsayılırken, Traktör'ün taraftar sayısı 40 milyonu geçiyor. Bunun nedeni İran nüfusunun 35 milyondan biraz fazlasını Türkler oluşturuyor, bunların yüzde 90'ı da Azerbaycan kökenli. Ülkede yaşayan Türkler hemen hemen istisnasız olarak Traktör Tebriz'i destekliyor. İran'ın yanısıra Azerbaycan ve Türkiye'de Traktör Tebriz taraftaları bulunuyor. Geçen sezonlarda kulüp evindeki maçlarda 70 bin seyirci ortalamasıyla da dikkat çekti. 70 bin koltuk kapasitesi bulunan Yadigar İmam Stadyumu veya taraftarların verdiği adla Sahand Stadyumu Asya Şampiyonlar Ligi taraftar rekorunu da yaklaşık 72 bin seyirciyle Traktör'ün elinde bulunduruyor.

DEPLASMANLARDA EVİNDE GİBİ

Traktör, en çekişmeli rakipleri İstiklal ve Persepolis deplasmanlarında da tribünlerde çoğunluk oluyor. Tahran'daki İstiklal (mavi formalı) deplasmanında tribünlerin yarısında kırmızı formayla Traktör taraftarları kendini belli ediyor.

BOZKURT İŞARETLİ KULÜP

Tam adı, Traktor-Sazi Tebriz olan kulüp 1970 yılında Tebriz'deki Traktör fabrikasının futbol takımı olarak kuruldu. Anadolu Türkçesinde "Tırahtur, Tıraxtor" diye seslendirilen kulübün renkleri kırmızı beyazdan oluşuyor. Bir iddiaya göre Türk bayrağının rengi bilinçli olarak seçildi. Takımını lakabı "Al Kurtlar". Maçlarda bütün tribünler "Bozkurt" işareti yapıyor. Bunun da Türkiye'deki siyasi parti olan MHP ile hiç bir alakası yok, çünkü o işaretin kökenleri zaten bu bölgeye uzanıyor ve "Türklüğün simgesi" olarak yapılıyor.

traktör tebriz, taraftar, bozkurt

ATATÜRK'ÜN SÖZLERİ TRİBÜNLERDE

Traktör taraftarları tribünlerinde sık sık Türklük vurgularına yer veriyor. Tribünlerde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini, yasak olduğu halde afişler de görmek mümkün.

DOĞAL AZERBAYCAN BAYRAĞI

Türklerin Güney Azerbaycan olarak adlandırdıkları bölgede, İran rejiminin sert tutumları da biliniyor. Örneğin maçlara Azerbaycan bayrakları alınması yasak. Ancak bu bayrağın Sahand stadyumunda doğal olarak oluşuyor, bayrak sokulmasa da mavi-kırmızı-yeşil renkli Azerbaycan bayrağı stadyumda böyle oluşuyor...

[caption id="attachment_278986" align="alignnone" width="600"] Mavi gök, kırmızı taraftarlar ve yeşil çimler doğal Azerbaycan bayrağı oluşturuyor.[/caption]

TRAKTÖR'ÜN ENGELLENEN ŞAMPYONLUKLARI

Traktör Tebriz bugüne kadar İran liginde şampiyonluğa ulaşamadı. Sadece bir kere İran Kupasını kazandı. 2014-2015 sezonunda şampiyonluğa çok yaklaşan Traktör, Fenerbahçe'nin 2010-2011 sezonuda yaşadığı facianın bir benzerini yaşadı. Hatta bir adım ötesini... 2015 Mayıs ayında Halk TV'nin haberini izleyeyin...

Etiketler :