Muhtarın nikah kıyma yetkisi mevcut durumda var mı? CHP'nin teklifindeki çarpıcı ayrıntı!

Muhtarın nikah kıyma yetkisi mevcut durumda var mı? CHP'nin teklifindeki çarpıcı ayrıntı!
CHP'nin teklifi, mahalleye dönüştürülen köylerdeki muhtarların 2012 yılındaki Büyükşehir yasası ile ilga edilen nikah kıyma yetkisini yeniden veriyor.

ÖZEL HABER: CAN COŞKUN

Müftülüklere nikah yetkisi tartışması sürerken CHP'nin 3 maddelik kanun teklifiyle muhtarlara nikah kıyma yetkisi verilmesini istemesi tartışmalara yol açtı.

Birçok kişi hali hazırda muhtarların nikah kıyma yetkisine sahip olduğunu öne sürdü ancak gerçekler oldukça farklı.

Mevcut durumda muhtarların nikah yetkisi statüye göre değişkenlik gösteriyor. Köy muhtarı nikah kıyabiliyorken, mahalle muhtarında bu yetki bulunmuyor.

MUHTARLARIN NİKAH YETKİSİ KARMAŞASINDA GERÇEK NE?

2012 yılına dek tüm köy muhtarlarının nikah kıyma yetkisi bulunuyordu. Mahalle muhtarları ise o dönemde de bu yetkiye sahip değildi.

AKP'nin 2012 yılında yasalaşan Büyükşehir yasası değişikliği binlerce köy mahalleye dönüştürülünce, o köy muhtarlarının mevcut nikah kıyma yetkileri de ilga edilmiş oldu. Zira mahalle muhtarlarının köy kıyma yetkisi bulunmuyor.

Mahalle statüsüne geçirilmeyen köylerde ise nikah kıyma yetkisi sürdü.

CHP'nin teklifi, mahalle muhtarlarına da nikah kıyma yetkisini getiriyor. Bu teklif ile 2012 yılında mahalle yapılan köylerin muhtarları da yetki iadesi almış olacak.

BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE NE DEĞİŞMİŞTİ?

Bu kanunla toplam 1.023 belde belediyesinin ve 16.082 köyün tüzel kişilikleri de ortadan kaldırılmıştı. Belde belediyeleri lağvedilip ilçe belediyelerine belde isimleriyle tek mahalle olarak bağlanırken, köyler de mahalle statüsünde ilçelere bağlanmıştı. Bu düzenleme ile mahalle statüsüne geçen köylerin muhtarları nikah kıyma yetkisini kaybetmişti.

TEPKİLER NE OLMUŞTU?

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz geçtiğimiz Ağustos ayında yaptığı açıklamada, “Son büyükşehir yasası değişikliğiyle büyükşehirlerde mahalleye dönüştürülen köylerimizden 16 bin 82 muhtarlığımızın nikâh kıyma yetkisi ortadan kalktı. 20 ilin daha büyükşehir yapılacağı söyleniyor. 12 bin muhtarlığımız daha aynı şekilde nikâh kıyma yetkisini kaybedecek. Muhtarlardan bu yetki alınınca nikâh için il ve ilçe merkezlerine gidilmeye başlandı" yorumunu yapmıştı.

EVLENDİRME YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

Yönetmeliğin 7.maddesi şöyle:

Evlendirme memuru, belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve ilgili dış temsilciliklere evlendirme memurluğu görev ve yetkisi verebilir.

Etiketler :