Muğam müziğinin ustası Alim Qasimov ve kızı Fargana Başakşehir'de sahne aldı

Muğam müziğinin ustası Alim Qasimov ve kızı Fargana Başakşehir'de sahne aldı
Başakşehir Kültür Sanat Merkezi (BKSM) 1999 UNESCO Müzik Ödülü sahibi Alim Qasimov ve kızı Fargana Qasimova'yı ağırladı. BKSM’de sahne alan Fargana Qasimova Türkiye’de öz vatanında olduğunu hissettiğini ifade ederek,...

Başakşehir Kültür Sanat Merkezi (BKSM) 1999 UNESCO Müzik Ödülü sahibi Alim Qasimov ve kızı Fargana Qasimova'yı ağırladı. BKSM’de sahne alan Fargana Qasimova Türkiye’de öz vatanında olduğunu hissettiğini ifade ederek, “Türk kardeşlerimizle ortak bir dile geçmişe sahibiz. Bizim de öğrencilerimiz ve iş adamlarımız Türkiye’de. Bizler de kültür sanat alanında bu birlikteliğe destek olacağız. Müziğimizle kardeşlerimizin gönüllerini okşayacağız” dedi.

Usta sanatçı, kızı Fargana ile birlikte Azerbaycan Halk Müziği’nin örneklerinden; "Meni Atdin Ay Giz Ataşa", "Aziz Dostum", "Men Gelmishem Size Qonaq", "Elimi Bicaq Kesibdi" şarkılarıyla salonu dolduran izleyicilere keyifli bir akşam yaşattı. Büyük beğeni toplayan konser sonunda Alim Qasimov ve kızı Qasimova'ya BKSM Müdürü Mahmut Yavuz gecenin anısına çiçek takdim etti.

“MÜZİĞİMİZLE KARDEŞLERİMİZİN GÖNÜLLERİNİ OKŞAYACAĞIZ”

İstanbul’da daha önce de konser verdiklerini söyleyen Alim Qasimov “Yeniden İstanbul’da ve Başakşehir gibi güzel bir ilçede kardeşlerimizle olmaktan dolayı çok mutluyum. Türkiye’nin pek çok ilinde konserler verdik. Bizim için Türkiye öz vatanımızdır. Kardeşlerimizle ortak bir dile geçmişe sahibiz. Müziğimizle kardeşlerimizin gönüllerini okşayacağız. Başakşehir Kültür Merkezi yeni ve muhteşem bir salon. Azerbaycan ile Türkiye kardeştir. Bizim de öğrencilerimiz ve iş adamlarımız Türkiye’de. Bizler de kültür sanat alanında bu birlikteliğe destek olacağız. Kızımla sahnede olmaktan mutluyum. Küçükken ben onun elini tutmuştum şimdi de o benim elimi tutuyor” diye konuştu.

"8 YAŞINDA BABAMLA SAHNEYE ÇIKTIM"

Usta sanatçının sahneyi paylaştığı kızı Fargana Qasimova ise, Başakşehir’de olmaktan şeref duyduğunu belirterek “Ben küçükken babamın müziklerini dinliyordum. 8 yaşında babamla birlikte sahnelere çıktım. 16 yaşında Avrupa ve Amerika konserlerine gittim. Babam benim her zaman ustam oldu, dünyanın her yerine birlikte geldik. Ona minnet borçluyum” dedi.

ALİM QASIMOV KİMDİR?

Alim Hamza oğlu Qasımov, 14 Ağustos 1957 yılında Azerbaycan'ın Şamahı vilayetinde doğdu. Dünyanın önde gelen muğam yorumcuları arasındadır. 1999 yılında Uluslararası Müzik Konseyi tarafından UNESCO Müzik Ödülüne layık görülmüştür.

Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, İspanya, Brezilya, Hong Kong, Japonya, İran, ABD ve başka ülkelerde konserler veren sanatçı, Azerbaycan muğam sanatını tüm dünyada tanıtarak, Azerbaycan kültürünün dünyaya yayılmasında etkili olmuştur.

Azerbaycan'ın klasik müziği olan muğamın etkili icracılarından olmasının yanında; sufi geleneğinden esinlenen müziği ile de dikkat çekmektedir.

Azerbaycan'dan Amerika'ya uzanan geniş bir coğrafyada albümleri dinlenen sanatçıya yurt dışında en yoğun ilgiyi Fransa, Almanya ve ABD'de çekmektedir. Albümleri müzik piyasasına Alman müzik firması "World Network" tarafından pazarlanmaktadır.

Azerbaycan!da âşık tarzı halk müziği geleneğini de içinde barındıran Alim Qasımov'un müziğine, Türk ve Fars edebiyatının önemli isimleri de kaynaklık etmektedir. Sanatçı; Fuzûlî, Hakani Şirvani ve Nizami Gencevi gibi Azerbaycan edebiyatının önde gelen şairlerinin sözlerini ya aynen alarak bestelemiş ya da onlardan esinlenerek söz yazmıştır. Sanatçının müzik kariyerindeki en önemli albümleri "The Legendary Art of Mugham" ve '-"Love's Deep Ocean" adını taşımaktadır. Albümlerinde Fuzûlî, Nizami Gencevi ve Aliağa Vahid'den gazeller bulunmaktadır.

MUĞAM MÜZİĞİ NEDİR?

Muğam veya Azerbaycan Muğamı olarak da bilinir. Muğam sözü, Arapça'daki makam sözünden türemiştir. Tahminen 14. yüzyıla kadar yakın doğu ülkelerinin ortak müziği olmuş ama daha sonra ortaya çıkan siyasi-iktisadi değişikliklerden dolayı parçalara ayrılmıştır. Klasik doğu muğamı aslen 12 tür ve 6 koldan oluşmaktadır.

Aslı muğamlar: Uşşak, Neva, Buselik, Rast, Irak, İsfahan, Zirefkand, Büzürk, Zengüle, Rehavi, Hüseyni ve Hicaz;

Muğamın kolları ise, Şahnaz, Selmek, Maya, Nevruz, Kerdaniye ve Güvaşt'tan oluşmaktadır.

AZERBAYCAN'DA MUĞAM

Yakın ve Orta Doğu halklarının yüzyıllar boyu korunmuş maddi ve manevi değerleri vardır. Bunlardan en önemlisi müziktir. Azerbaycan da bu bölgeye dahildir. Muğam Azerbaycan Türklerinin tüm kesimine hitap etmiş fakat çok ayrıntılı bir şekilde araştırılmadı. Azerbaycan'da 7 asıl 3 yan muğam türü vardır.