Mozilla'dan Google'a: Kasten yavaşlatıyor

Mozilla'dan Google'a: Kasten yavaşlatıyor
Mozilla’nın Teknik Program Müdürü Chris Peterson, Google’ın YouTube’u Chrome harici tarayıcılarda kasten yavaşlatığını iddia etti.

YouTube dünyanın en büyük video içerik portalı olarak dünyanın en büyük internet sitelerinin başında geliyor. Her gün milyonlarca kişinin ziyaret ettiği YouTube’un sahip olduğu hız büyük önem teşkil ediyor. Paratic.com'dayer alan habere göre, son dönemde çocukların suistimal edildiği içerikler ile gündeme gelen YouTube’un sahibi Google’a, rakibi Mozilla’dan suçlamalar geldi.

Bilindiği üzere popüler tarayıcı Chrome ve video paylaşım platformu Youtube , Google’ın elinde olan ürünler. Mozilla’nın Teknik Program Müdürü Chris Peterson, Twitter hesabından yaptığı açıklama ile Google’ın YouTube’u rakip tarayıcılarda bilerek yavaşlattığını belirtti.

Dünya genelinde en çok kullanılan internet tarayıcıları arasında Chrome ile beraber, Firefox , Opera ve Edge gibi tarayıcılar yer alıyor. Chrome’un dişli rakibi Mozilla yetkilisi Peterson, Google’ın YouTube’da yaptığı çeşitli tasarımsal değişikliklerin, Firefox ve Edge’de YouTube’un daha yavaş çalışmasına neden olduğunu söyledi.

Peterson’un iddiasına göre yapılan tasarım değişikliği ile beraber Youtube sayfaları, Edge ve Firefox’ta, Chrome’a göre 5 kat daha yavaş açılıyor. Mozilla yetkilisi Google’ın Youtube üzerinde kullandığı Polymer tasarımını kullanmaya başlamasıyla bu durumun oluştuğunu belirtiyor.

Şirket yöneticisi Peterson, Google’ın rakip tarayıcılara uyguladığı bu durumu ortadan kaldırmak için kullanıcılara bir de tavsiye verdi. Peterson, kullanıcıların YouTube’u tam performans ile kullanmaları için Polymertasarımdan önceki sürüm Youtube Classic eklentisini kurmalarını önerdi.

Edge kullanıcılarına da tavsiye veren Peterson, Tampermonkey eklentisi ile YouTube’ın yavaşlama sorunu olmadan kullanılabileceğini belirtiyor. Google’ın Chrome’a daha hızlı Youtube deneyimi sunmasına kimi çevrelerce geçmişte itirazlar yükselmiş ancak şirketin kendi yazılımına ayrıcalık tanımasını normal karşılayanlar da mevcuttu.