Mısır'daki Büyük Piramit'te gizemli yeni bir oda bulundu!

Mısır'daki Büyük Piramit'te gizemli yeni bir oda bulundu!
Bilim insanları dünyanın 7 harikasından biri olan ve gizemi hala araştırılan Büyük Giza Piramidi’nde müthiş bir keşfe imza attı ve 30 metre uzunluğunda gizemli bir boşluğu keşfetti.İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nde...

Bilim insanları dünyanın 7 harikasından biri olan ve gizemi hala araştırılan Büyük Giza Piramidi’nde müthiş bir keşfe imza attı ve 30 metre uzunluğunda gizemli bir boşluğu keşfetti.

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nde Mısırbilimci Aidan Dodson, “Bu gizli odalarda bir hazine bulunma ihtimali sıfır” dedi. Fakat uzmanlar bu boşluğun hala gizemini koruyan devasa piramitlerin nasıl yapıldığına dair yeni bilgiler vermesini umuyor.

Keops piramidinde yeni oda bulundu

[caption id="attachment_243407" align="alignnone" width="408"]Keops Piramidi'nde yeni oda keşfedildi Bilim insanları dünyanın 7 harikasından biri olan ve gizemi hala araştırılan Büyük Giza Piramidi’nde müthiş bir keşfe imza attı ve 30 metre uzunluğunda bir boşluk keşfetti.[/caption]

KEOPS PİRAMİDİ

Giza Piramitleri M.Ö. 2509-2483 yılları arasında hükümdarlık yapan firavun Keops tarafından yaptırılmıştı. Kireçtaşı ve granit bloklardan inşa edilen 139 metre yüksekliğindeki yapı antik dünyadan günümüze kadar gelebilen en etkileyici yapılardan biri.

Bu piramidin Mısır firavunu Khufu adına bir anıtsal mezar olarak inşa edildiğine inanılır ve yapımının yaklaşık yirmi yıl sürdüğü sanılmaktadır. 20. yüzyıl başlarına dek, yani 3800 yıl boyunca hacmi ve kütlesi bakımından Dünya’daki en büyük yapay (insan yapımı) yapı olarak kabul edilmiş ve yükseklik rekoru 4000 yıl boyunca kırılamamıştır. Büyük Piramidin orijinal halinde dış kısmı taş levhalarla kaplıydı. Günümüzde bu kaplama tabakası mevcut değildir.

YAPILIŞ ŞEKLİ VARSAYIMA DAYANIYOR

Büyük Piramit ve yapımı ya da inşa tekniği hakkında günümüzde çok çeşitli varsayımlar bulunmaktadır. İnşa tekniği hakkındaki varsayımlardan birine göre yapılan spiral bir rampadan çıkarılan taş bloklar üst üste konuyordu. Rampa çamur kaplanıyor, sulanıyor ve taş bloklar itilerek kaydırılabiliyordu. Bir başka varsayıma göre taş bloklar dev manivelalarla kaldırılıyordu.

BUGÜNE KADAR 3 ODA BULUNMUŞTU

Büyük Piramidin içinde üç oda saptanabilmiştir. Bunlardan yapının en altındaki oda, muhtemelen bitirilmemiş haldeki, piramidin üzerine inşa edildiği temel kayasının oyulmasıyla oluşturulmuş odadır. Sonradan “kral odası” ve “kraliçe odası” adları yakıştırılan [2] odalar ise piramidal yapının üst kısmında yer alırlar. Büyük piramit aslında, iki tapınaktan, bu iki tapınağı birbirlerine bağlayan bir yoldan, piramit çevresindeki mastaba adı verilen çeşitli küçük mezarlardan ve piramitlerden oluşan bir yapılar kompleksinin bir parçasıdır. Mısır’ın Eski İmparatorluk döneminden kaldığı sanılan bu taş eser, doğa koşullarının yıpratıcı etkilerine binlerce yıl karşı koyabilmiş olup, gizemleri bir bir ortaya çıkarılmakla birlikte, henüz tam olarak anlaşılamamış dev bir eser olarak varlığını sürdürmektedir.

Etiketler :