Milyonlarca vatandaşın kişisel verileri Ensar Vakfı'na mı veriliyor? CHP duyurdu!

Milyonlarca vatandaşın kişisel verileri Ensar Vakfı'na mı veriliyor? CHP duyurdu!
CHP'li Haluk Pekşen: Milli Eğitim Bakanlığı, milyonlarca insanın kişisel verilerini Ensar Vakfı'na veriyor!

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, MEB-Ensar Vakfı anlaşmasıyla ilgili çarpıcı beyanlarda bulundu.

MEB ile Ensar Vakfı arasında protokol; ülke genelinde 1000'e yakın kurs hakkı!.. CHP’li Balbay, Ensar Vakfı protokolünü Meclis gündemine taşıdı inPaylaşın Millli Eğitim Bakanlığı, geçen hafta imzalanan 5 yıllık protokol kapsamında adı Karaman’daki çocuklara yönelik cinsel istismar skandalına karışan Ensar Vakfı’na "yaygın eğitim kurumlarındaki kursiyer ve eğiticiler ile örgün eğitimdeki öğrenci ve öğretmenlere yönelik sosyal, sanatsal, kültürel, sportif, bilimsel, teknolojik etkinlikler ile ilgili seminerler, proje çalışmaları, yarışmalar, mesleki ve teknik kurslar düzenleme" yetkisi verdi.

"Vakıf ve derneklerin Milli Eğitim Sistemi'ne dahil edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu" belirten Eğitim-İş, 24 Temmuz’da imzalanan işbirliği protokolünü yargıya taşıma kararı alırken; CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen de Ensar Vakfı’na e-yaygın otomasyon sistemine erişim izni verilecek olmasının veri güvenliği ve gizliliğinin ihlali anlamına geleceğini söyledi.

AİLELERİN BİLGİLERİ DE VERİLİYOR MU?

Ensar Vakfı’na orta öğretim kurumlarında kulüp kurma imkanı tanıyan ve ‘Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, e-yaygın sistemde yer almayan ve Vakıf tarafından yapılacak yeni öğretim programları teklifine mevzuat ve ihtiyaçlara göre e-yaygın sistemde yer verilmesine açık olur’ ifadeleriyle vakfa müfredatı etkileme olanağı sağlayan protokolü T24’e değerlendiren Pekşen, protokolün vakfın yükümlülüklerini tanımlayan 6.5’inci maddesinde dikkat çekti. “

“Ensar Vakfı, kursiyer ve kurs bilgilerinin e-yaygın sistemine işlenmesinde halk eğitim merkezleriyle işbirliğinde çalışır” maddesiyle vakfa “yaygın eğitimle ilgili iş ve işlemlerin veri tabanı üzerinden mevzuata uygun olarak elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin muhafaza edildiği sistem” olarak tanımlanan e-yaygın’a erişim izni verildiğini savunan Pekşen, “Bu madde ile 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yok sayılmakta ve Ensar Vakfı’na kanuna aykırı olarak kişisel verilere ulaşma imkânı sağlanmaktadır” dedi.

Protokolü yargıya taşıyacaklarını belirten Pekşen, şöyle devam etti: CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen “Sözüm ona Ensar Vakfı’yla bir çalışma programı yapılıyor ve bunun içerisinde tüm ailelerin veri bilgilerinin depolanması, saklanması yükümlülüğü de vakfa veriliyor. Bir kere Milli Eğitim Bakanlığı’nın vatandaşların kişisel verilerini toplama gibi bir yetkisi yok, olmayan yetkisini de Ensar Vakfı’na kullandırması söz konusu olamaz. Çocuklar ve yaşları küçük olduğu için onların ailelerinin, yani milyonlarca insanın kişisel verilerini Ensar Vakfı alacak, saklayacak. Fişleme mi yapacak? Bu, kişisel verilerin korunmasına ilişkin anayasal hak ve özgürlükleri ihlal eden bir düzenleme.”

Etiketler :