Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz iddia etti: "Yeni üniversite giriş sistemi stresi azaltacak"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz iddia etti: "Yeni üniversite giriş sistemi stresi azaltacak"
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni üniversiteye giriş sistemi hakkında bilgi vererek, "Üniversite giriş sistemi aksayan taraflarını gidererek, sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak daha yalın ve sade bir sistemi amaçlıyoruz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni üniversiteye giriş sistemi hakkında bilgi vererek, "Üniversite giriş sistemi aksayan taraflarını gidererek, sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak daha yalın ve sade bir sistemi amaçlıyoruz. Eğitim öğretimin bütün kademelerinde öğrencinin üzerindeki stresi azaltmak ana gayemizdir" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni üniversiteye giriş sistemi hakkında bilgi vererek, "Üniversite giriş sistemi aksayan taraflarını gidererek, sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak daha yalın ve sade bir sistemi amaçlıyoruz. Eğitim öğretimin bütün kademelerinde öğrencinin üzerindeki stresi azaltmak ana gayemizdir" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, partisinin Sivas Merkez Olağan İlçe Kongresi'ne katılmak üzere karayolu ile Sivas'a geldi. 4 Eylül Spor Salonu'nda düzenlenen kongreye katılan Yılmaz, AK Parti hükümetleri döneminde yapılan yatırımları anlatarak, bundan sonra yılmadan, yorulmadan daha çok çalışmak gerektiğini vurguladı. Bakan Yılmaz, hükümete geldikleri günden bu yana kişi başına düşen milli gelirin ve ihracatın arttığını, sağlıkta memnuniyetin yükseldiğini dile getirerek, eğitimin de çağın gereklerine uygun olarak değiştiğini, geliştiğini ve tecrübeler ışığında da güncellendiğini aktardı. Hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemi hedeflediklerine işaret ederek, eğitimde yapılan yenilikleri anlatan Yılmaz, bütçede en fazla payı eğitime ayırdıklarını belirtti. Bakan Yılmaz, eğitim sistemine eleştirilerin de olduğunu dile getirerek, "Bu eleştirilerin gelmesi çok normal. CHP diyelim ki eleştiriyor. İyi de bu CHP'nin programı değil ki, bu milletin programı. Dolayısıyla CHP'nin eleştirmesi normal. Eğitimde eleştiriler her dönemde yapılır" diye konuştu.

"YENİ SINAV SİSTEMİ ÖĞRENCİNİN STRESİNİ AZALTACAK"

Üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişiklikler hakkında bilgi veren Bakan İsmet Yılmaz, yeni sistemle aksayan tarafların giderildiğini söyledi. Yılmaz şöyle devam etti:

"Üniversite giriş sistemi ile ilgili de bir değişiklik var. Onunla da ilgili bilgi vermek isterim. Üniversite giriş sistemi aksayan taraflarını gidererek, sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak daha yalın ve sade bir sistemi amaçlıyoruz. Eğitim öğretimin bütün kademelerinde öğrencinin üzerindeki stresi azaltmak ana gayemizdir. Öğrenci stres içinde olursa başarıyı yakalaması mümkün değildir. Uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamada gerçekleştirilmektedir. Sınavların ilki Mart diğeri Haziran ayındadır. Sınavlar 3 hafta sonuna yayılmakta ve toplam 5 gün sürmekte idi. YÖK tarafından yapılan yeni düzenleme ile sınav bir hafta sonunda gerçekleştirilecektir. Yani cumartesi başlayacak, pazar günü öğlen bitecek. Diğer bir önemli değişiklik puan türleri ile ilgilidir. Şu an var olan 18 puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırmakta ayrıca bazı programlar için aday havuzunu daraltmaktaydı. 18 puan türü azaltılacak ve az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacaktır. Sayısal, sözel, eşit ağırlık bir de dili katarsak 4 puan türü olacak artık eskisi gibi 18 puan türü olmayacak. Yeni sistemde bir diğer önemli değişiklikte şudur. Türkçe ve matematik sınavın merkezinde olacak. Bu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemektedir. Milli Eğitim müfredatı daha önce olduğu gibi sorgulanmaya devam edecektir. Yine baraj puanı da olacaktır. Sınavda YGS ve LYS ayrımı kalkacaktır. Yüksek öğrenim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları ile girilecektir. Belirli alanlarda uygulanmakta olan başarı sıralaması bundan sonra da aranacaktır. Hangi alanlarda vardı? Tıpta vardı, hukukta vardı, mimarlıkta vardı, eğitim fakültelerinde vardı. YÖK yeni düzenleme ile sınavı öğrencilerimiz, aileleri, rehber hocaları için daha yalın, daha sade ve yönetilebilir bir hale getirmeyi hedeflemektedir."

"AKP BU ÜLKENİN ÇİMENTOSU"

Bakan Yılmaz, Türkiye'de yapılan ne kadar iyi iş varsa bunun sorumlusu eğitim, ama ne kadar eksik iş varsa bunun sorumlusunun da yine eğitim olduğunu belirtti. Yapılan kongrenin Sivas'a ve Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Yılmaz, AKP'nin bu ülkenin çimentosu olduğunu vurgulayarak, bu millet için geçmişte çalıştıklarından daha çok çalışacaklarını belirtti. Kongreye AK Parti Sivas Milletvekilleri Mehmet Habib Soluk, Hilmi Bilgin ve Selim Dursun ile AKP İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Belediye Başkanı Sami Aydın, AKP Sivas İl Başkanı Ziya Şahin ve partililer katıldı.

"FARKLILIKLARIMIZ ZENGİNLİĞİMİZ"

Sivas temasları kapsamında Cem Vakfı tarafından düzenlenen oruç açma programına katılan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz burada yaptığı konuşmada Muharrem ayının yüreklerde kapanmaz bir yara olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, "Yas ve matem ayı Muharrem Kerbela'da Hazreti Peygamber'in Hasan'la beraber dünyanın iki çiçeği ahirette de cennet çocuklarının efendileri diye övdüğü, ‘Allah'ım ben onları seviyorum, sende sev’ diye haklarında dua ettiği, can paresi imam Hüseyin'i anmak ve anlamak ayıdır. Kazanan her zaman haklı ve mazlum olandır. Yezid'e lanet olsun. Şehitler şahı İmam Hüseyin'e rahmet olsun. Kerbela'yı anlamak hazreti Hüseyin'in değerlerine sahip çıkmakla, yürüdüğü yolda yürümekle, yaşadığı gibi yaşamakla mümkündür." diye konuştu.

Kerbela'nın insanlara sevgiyi yaşatmayı öğrettiğini aktaran Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Safımızla, mücadelemizle İmam Hüseyin'in yanındayız. Bugün bize düşen, Kerbelaların acısından, mateminden hareketle Müslümanların arasındaki birliği, beraberliği, kardeşliği anlamaktır. Bu topraklarda herkesin kendi inancıyla, istediği şekilde, başka birisinin tarifine ihtiyaç olmaksızın, özgürce yaşamasının önündeki bütün engelleri kaldırmaktır. Nasıl farklı türler tek kazanda kaynayınca, aynı ateşte pişince, birlikte yanınca aşure gibi daha değerli hale geliyorsa, toplumlar da aynı dertleri, sıkıntıları paylaşınca, zorluklara katlanınca daha iri, daha diri olurlar. Bu da bu toplumun en büyük gücüdür. Biz bu güce sahibiz. Çanakkale'de, Sarıkamış'ta, İstiklal Savaşı'nda biz bu birliği gösterdik, bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Farklılıklarımızı zenginlik olarak gördük, bundan sonra da görmeye devam edeceğiz. Çokluk içinde birliği, kesret içinde vahdeti savunduğumuzda İmam Hüseyin ve Kerbela'yı anlayacağız. Allah birliğimizi, dirliğimizi daim eylesin. Bizi hak yoldan ayırmasın. Bizleri zalimlerin değil, mazlumların yanında olanlardan eylesin. Davamız birlik, gayemiz dirlik hak Muhammed Ali yolu olsun.”

Bakan Yılmaz daha sonra yerel bir televizyonda haber müdürü olarak görev yapan Melih Delibaş ve Esra Koçtürk çiftinin düğün törenine katıldı. Bakan Yılmaz, genç çifte mutluluklar diledi. Düğün töreninin ardından Bakan Yılmaz, karayolu ile Sivas'ın Gürün İlçesi'ne hareket etti.

Etiketler :