Matematiğin nobelleri sahiplerini buldu

Matematiğin nobelleri sahiplerini buldu
Uluslararası Matematikçiler Birliği'nin verdiği Leelavati Ödülü’nü Türkiye'den Prof. Dr. Ali Nesin alırken, Fields Madalyası'nı da İran Kürdistanı’ndan Koçer Birkar aldı.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi, matematik biliminin nobeli olarak adlandırılan ödüllerin dağıtılmasıyla tamamlandı.

Kongre’de, Uluslararası Matematikçiler Birliği’nin kendi alanında başarı gösteren matematikçilere 4 yılda bir verdiği ödüllerin sahipleri de belli oldu.

Kanadalı matematikçi John Charles Fields’in adını taşıyan ve 1932 yılından günümüze kadar verilen Fields Madalyası ödülünü İran Kürdistanı’nın Merivan kentinde doğan, Cambridge Üniversitesi öğretim üyesi matematikçi Koçer Birkar alırken, Türkiye’den Prof. Dr. Ali Nesin de Leelavati Ödülü’nü aldı.

İNGİLTERE’DE MÜLTECİ STATÜSÜNDE YAŞADI

Uzun yıllar İngiltere’de mülteci statüsünde yaşayan Birkar ödüle ilişkin Bilim dergisi Quanta’ya konuştu. Quanta’ya, ödülünün 40 milyon Kürt için sevinç kaynağı olmasını dilediğini belirten Birkar, “Bir gün bu ödülü alacağıma inanamıyordum” dedi.

Bu yılki Fields Madalyası, Cambridge Üniversitesi’nden Koçer Birkar’ın yanı sıra ETH Zürih’ten Alessio Figalli, Bonn Üniversitesi’nden Peter Scholze ve Stanford Üniversitesi’nden Akshay Venkatesh’e verilmesine karar verdi.

Fiedels Madalyası, her yıl ödül komitesi tarafından belirlenen sayıda başarılı matematikçiye veriliyor.

Bu yıl matematik ödüllerini alan diğer isimler ise şöyle:

Gauss Ödülü: David Donoho

Chern Madalyası: Masaki Kashiwara

Nevanlinna Ödülü: Constantinos Daskalakis

MADALYASI TÖRENDEN SONRA ÇALINDI

Bu arada geometri uzmanı olan Koçer Birkar’ın madalyasının çalındığı öğrenildi. Fırat Haber Ajansı’nda yer alan habere göre ödül töreninden sonra madalyasını içine koyduğu çantasına ödül töreninin düzenlendiği salonda bırakan Birkar, daha sonra madalya ile cep telefonunun çantanın içinde olmadığını fark etti.

Salonda yapılan aramalara rağmen madalya bulanamazken, Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir organizatör çalıntı haberini doğruladı.

Ali Nesin'in kardeşi Ahmet Nesin, ağabeyinin aldığı bu ödülü sosyal medya hesabından, "Bildiğim tek şey babam Aziz Nesin Ali'nin bu ödülü alacağını bilmesiydi. Çok mutluyum Matematik eğitiminin Nobel'i Ali Nesin’e" sözleriyle paylaştı.

Etiketler :