"Marulu bile ithal eder hale bizi kim düşürdü?"

"Marulu bile ithal eder hale bizi kim düşürdü?"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Nevşehir Derinkuyu İlçesinde çiftçilerle buluştu. Gürer, “Nevşehir’e İran’dan kuru üzüm getiriliyormuş. çok şaşırdım. Marulu bile ithal eder hale bizi kim düşürdü?" diyerek AKP'nin politikasını eleştirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Nevşehir Derinkuyu İlçesinde çiftçilerle buluştu. Gürer, “Nevşehir’e İran’dan kuru üzüm getiriliyormuş. çok şaşırdım. Marulu bile ithal eder hale bizi kim düşürdü?" diyerek AKP'nin politikasını eleştirdi.

HERŞEYİMİZ İTHAL

Türkiye’de tarımın bitme noktasına getirildiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “14 şeker fabrikası özelleşiyor. Daha önce özelleştirilen bütün büyük bölümü kurumlar kapatıldı. Onun yanında dışa bağımlı bir ülke haline getirildik.. Tohum, gübre, saman ithal, giydiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz ithal, mazot ithal. Bizi üretin bir ülke olmaktan alıkoydular. Tüketici yaptıkları borç batağına soktular, icralık olmayan nerede ise çiftçi kalmadı. Köyler boşaltılıyor. Köyler göç verdikçe, okullar sağlık ocakları kapatılıyor. Köyden kente göçenler o kentlerde iş, aş ararken kağıt toplayarak geçinmek zorunda kalıyor. Ülkemiz insanına yokluk yakışmıyor. Bu ülkenin birinci derecede köylüsüne, çiftçisine, esnafına, işçisine sahip çıkması lazım. Yoksulluğu önlemenin yolu garip gurabanın, köylüyü yeniden bu ülkenin efendisi yapmalıyız. Yapmanın yolu da üretimden geçiyor. Öncelikle tarım ve hayvancılıkta ülkenin gelişmesini sağlamak, gelişimi planlı ve projeli gerçekleştirmek gerekiyor. Planlı kalkınma dediğimizde bize ‘planı bırak pilav getir’ diyenler yurttaşları pilava muhtaç hale getirildi ”dedi.

ÜRETİCİ TEŞVİK BEKLİYOR

Bu toprakların başlıca geçim kaynağının patates olduğunu belirten CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, Patates üretimi doğru planlamadığı için üreticinin de hak ettiği geliri sağlayamadığını vurguladı. Ömer Fethi Gürer, “ 2 yıl önce uğraştık çabaladık, Meclis’te patates döktük ardından 50 kuruş ihracat teşviki geldi. Geçen yıl 75 kuruş yaptılar. Bu yıl Başbakan açıklama yaptı, geçen yılın iki katı teşvik verileceğini söyledi. Aradan 1.5 ay geçti ama ne teşvik var ne konuşan var. Çiftçi teşvik bekliyor. Depoda bekleyen ürün 2 ay daha satılmazsa çillenmeye başlar. Teşvik bir an önce açıklanmalı. Aslına bakılırsa teşvik de tek başına kurtuluş değil. Burada entegre tesisler kurulmadan bu sorun bitmez. Dış satım geçici çözümdür. Kalıcı çözüm için entegre tesisler kurulmalı” ifadesini kullandı.

HASAT DÖNEMİNDE İTHALATIN ÖNÜNÜ AÇIP, ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDİYORLAR

Buğdayda, fasulyede hasat dönemi geldiğinde, hükümetin bu ürünlerde ithalatın önünü açacak gümrük indirimleri yaptığını ve bunun üreticiyi mağdur ettiğini kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buğdayda, fasulyede hasat dönemlerinde ithalatın önü açılıyor. Bu ürünlerde dış girişteki vergiler kaldırılıyor. Bu çiftçiye sen bir daha buğday ekme, fasulye ekme demektir. Sen çiftçinin para kazanacağı dönemde ithalata sarılırsan, buradaki üretici ne yapacak? Çiftçi de para olmayınca esnafta da olmuyor. Çiftçi bitti, esnaf bitti, sanayi alanları yok edildi, fabrikalar kapatılıyor. Ne olacak arkadaş sizin sonumuz? Enflasyon çift haneli, vatandaş borç içinde bu ülke nereye gidiyor. Geçici tedbirlerle kısmen rahatlamanız, geleceği yönelik iyi yaşamanız anlamına gelmez” diye konuştu.

CHP’NİN TARIM POLİTİKALARI

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bugün patates para etmiyorsa biz nerede hata yaptık diye düşünün. CHP’nin tarım politikaları var; bölgelere göre üretim politikası bunlardan biridir. Nerede verimli ürün yetiştiriliyorsa o bölgede o ürün yetiştirilecek. Örneğin patatesin yüksek verim aldığı bölgelerde patates yetiştirilecek. Yada yüksek verim alındığı bölgelerde fasulye nohut yetiştirilecek. Devlet, üreticiye sen şu bölgede şu kadar şu üründen yetiştireceksin diyecek. Üretici ürününü satamazsa zararı devlet karşılayacak. Hem çiftçiye ekim alanlarında yol gösterilecek hem de ürünlerin değerinde satılması sağlanacak. Her köye ziraat mühendisi ve veteriner hekim sözümüz var. Bilimsel tarım bilgi ile tarım hayvancılık yapmalıyız. Dünde Yanlış yaptık, fazla gübre ilaç ile toprak öldü. fazla sur verdik. Vahşi sulama ile toprağı bitirdik. Bize tarımı doğru anlatmadılar” şeklinde konuştu.

TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Hükümetin tarıma bakışı ithalata dayalı olduğunu yineleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Ziraat Odaları var, Gıda, tarım ve hayvancılık müdürlükleri var; soralım öğrenelim. Toprağımıza sahip çıkalım. Biz ürünümüze toprağımıza sahip çıkmazsak yerel ürünleri yaşatmaz isek nişasta bazlı şeker üreten Cargill gibi firmalar gelip sağlıksız şurubunu bize dayatır. Cargill Hükümete diyor ki şeker fabrikalarını özelleştir diyor. Hükümet öz lleştiriyor bunun sonu kapatma, Nişasta bazlı şurubu yolu açılıyor onun sonu de kansere gidiyor.. Her taraf GDO’lu ürünlerle doldu. Mera alanları yok oldu. Hayvan otlatacak mera alanı kalmadı. Dışarıdan ithal yem getiriyoruz içende ne olduğu belli değil. Gübrelerin çoğu yabancı menşeli. Olan biten hepimizin gözü önünde oluyor. Kırıp dökerek hakkını aramak olmaz, kavga ile hak aranmaz. Farkına varacağız. Silahınızı doğru kullanacaksınız. Sizin silahınız oy. Oyunuzu kullanırken size yapılanı unutmayın 2019 da Bizi iktidar yaptığınızda vaatlerimizi yerine getirmezsek bizi de gönderin” dedi.

İNANILIR GİBİ DEĞİL; İRAN’DAN NEVŞEHİR’E KURU ÜZÜM GELİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Nevşehir’e İran’dan kuru üzüm getiriliyormuş. Çok şaşırdım. Marulu bile ithal eder hale bizi kim düşürdü? Tarım biterse, hayvancılık biterse bu ülke bitir. Önemli olan köydeki çiftçiyi kalkındıracak projeleri desteklemektir” ifadelerini kullandı.

DEVLET KENDİ ARAZİSİNİ KİRAYA VERİP, SUDAN’DAN TARLA KİRALIYOR

Hükümet, Türkiye’deki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait işletmeleri işletemediği için, ekip biçemediği için kiraya verdiğini ancak Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün kendisinin Sudan’da tarım yapmak için araziler kiraladığını belirten Ömer Fethi Gürer” Ülkemizde bilimsel tarımı geliştirmek, kendi tohumunu üretmekle görevli olan genel müdürlük, Türkiye’deki arazileri kiraya verip Sudan’dan arazi kiralıyor” diyerek, uygulamayı eleştirdi.

CHP’Yİ TERÖRLE ANANLAR ALÇAKTIR

Afrin’e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı’na da değinen Ömer Fethi Gürer şunları söyledi: “Afrin ‘de Mehmetçiğimiz teröre karşı mücadele veriyor. Alçakça, namussuzca bazıları CHP’nin teröre karşı olmadığını söylüyor. CHP terörü lanetliyor. Cumhuriyetin kurucusu olan partiden, Mustafa Kemal Atatürk’ün genel başkanlığını yaptığı ‘yurtta barış, dünyada barış’ diyen bir partinin terörle işi olmaz. Hangi terör örgütü varsa lanetliyorum. Bizim temel değerimiz insandır, insan. Bu ülkenin dışında gidecek vatanımız yok. Bizim değerlerimiz halkın değerleri, toprağın değerleri , insanın değerleridir. Bu ülkenin halkın değerlini düşürecekleri yanında durduk duracağız. Biz işçinin, çiftçinin, köylünün, esnafın, dar gelirlinin, yoksulun sorununu çözmek için varız.” dedi.

Toplantıya Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, ilce ilçe yöneticileri, partililer, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. CHP İl Başkanı Gülmez Niğde Milletvekilimiz Ömer Fethi Gürer’e Nevşehir sorunlarını ilettiğimizde hükümete sesimizi duyuruyor işçinin çiftçinin sesi oluyor, Kendisine teşekkür ediyoruz “ dedi.

Etiketler :