Maliye Bakanı'ndan asgari ücret ve KDV açıklaması

Maliye Bakanı'ndan asgari ücret ve KDV açıklaması
Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretierin düşmemesi için ve KDV sistemini değiştirmek için düzenleme yaptıklarını söyledi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Genç işsizliğinin önlenmesine ilişkin soru üzerine Ağbal, Türkiye'nin global krize rağmen ekonomik büyüme kaydeden ve yüksek istihdam sağlayan nadir ülkelerden olduğunu söyledi.

MALİYE BAKANI: İŞSİZLİK YÜZDE 10 SEVİYLERİNDE

Ağbal, son bir yılda 1,1 milyon insana iş verildiğini belirterek, işsizliğin yüzde 10 seviyelerinde olduğunu, hükümet olarak bu oranları düşürmeyi hedeflediklerini anlattı.

Ekonomik büyümenin sürmesi gerektiğini vurgulayan Ağbal, bu nedenle hükümetin yatırımı, üretimi, ihracatı her zaman desteklediğini ifade etti.

Ağbal, 2017'nin ilk yarısında yüzde 5'in üzerinde büyüme sağlandığını anımsatarak, "İkinci yarıda daha yüksek oranda bir ivmeyle beraber inşallah yıl sonunu çok daha yüksek oranda bitireceğiz. Ekonomide güven geldikçe, üretimin çarkları döndükçe bu, istihdama daha fazla yansıyacak. Hükümet olarak gerek vergi, gerek sosyal güvenlik politikası, gerekse yatırım ve üretime destek olan bütün ekonomik ve mali tedbirler çerçevesinde istihdamı destekleyeceğiz ve işsizlik oranını aşağı çekeceğiz" şeklinde konuştu.

MALİYE BAKANI: KDV REFORMU KONUSUNDA YOĞUN ÇABAMIZ VAR

Taşeron firmalardaki işçilerin ödemelerine ilişkin sorun olmaması gerektiğini dile getiren Ağbal, 2014'te işçi alacaklarının süresinde ödenmesi konusunda daha önce düzenleme yaptıklarını hatırlattı.

KDV reformu üzerinde çalıştıklarını aktaran Ağbal, gelinen noktada KDV sisteminin baştan aşağı değiştirilmesi gerektiğini, bu konuda yoğun çabalarının bulunduğunu belirtti.

Ağbal, Varlık Barışı Kanunu'nun uluslararası normlara uygun olduğunu kaydederek, "Hiçbir zaman için Türkiye ekonomisinin ve Türkiye'nin kara paraya zerre kadar ihtiyacı yok" dedi.

2002'de bütçenin yüzde 43'ünün faize gittiğini, 2018'de bu oranın yüzde 10'dan düşük olduğuna dikkati çeken Ağbal, "Tasarrufu da yatırımı da hizmet bütçesini de yapan refahı da sağlayan biziz" diye konuştu.

MALİYE BAKANI'NDAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Ağbal, asgari ücretle ilgili olarak, "Asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın ücretlerini hiç bir şekilde bin 404 liranın altına düşmemesini sağlayacak şekilde düzenleme yapıyoruz. Vergiden vazgeçmek suretiyle, bir milyar liralık bir vergiden vazgeçiyoruz. Böylece çalışanlarımızın bu noktadaki beklentilerini karşılıyoruz. 2014 yılından sonra köy olup da mahalleye dönüşen Büyükşehir Belediye içerisinde esnaflık yapan vatandaşların esnaf muaflığını da 2020 yılına kadar uzatıyoruz. Bu da özellikle ilk defa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine giren köyden mahalleye dönüşen birçok esnafımızın vergiyle ilgili meselesini çözmüş olacak. 2018 yılında ödenecek emlak vergisi değerlerine ilişkin önemli bir düzenleme yapıyoruz. Belediyeler, komisyonlar 2018 yılında ödenecek emlak vergisi için hesaplanacak arsa ve arazi metrekare değerlerini belirlediler. Burada yapılan değerlemelerin aşırı derecede yükseltildiği şeklinde şikayetler alınca, hükümet olarak bu kanun tasarısında bir madde düzenlemesi ön gördük. Buna göre 2018 yılında emlak vergisi esas alınacak arsa ve arazi metrekare değerleri 2017 yılındaki, değerin yüzde 50'sinden daha fazla olamayacak" dedi.

Etiketler :