Malatya’da 2 bin yıllık tarihi eser: Bu sağlamlıktaki tek küp (Pithos)

Malatya’da 2 bin yıllık tarihi eser: Bu sağlamlıktaki tek küp (Pithos)
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yapılan bir tarihi eser kazısında Roma dönemine ait 2 bin yıllık olduğu belirlenen bir küp (Pithos) bulundu. Uzmanlar,  şimdiye kadar yapılan kazılarda bulunan eserlerde kendi kategorisinde...

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yapılan bir tarihi eser kazısında Roma dönemine ait 2 bin yıllık olduğu belirlenen bir küp (Pithos) bulundu. Uzmanlar,  şimdiye kadar yapılan kazılarda bulunan eserlerde kendi kategorisinde bu büyüklükte, bu sağlamlıkta ele geçirilen tek eser olduğunu ifade etti.

küp, pithos, tarihi eser

Doğanşehir’de bir vatandaş, kendi bahçesinde yaptığı kazı sırasında bir küpü fark edip, küpün tarihi nitelikli olduğunu düşünerek Müze Müdürlüğüne başvurdu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri yapılan çalışma ile Pithosun bulunduğu alanın etrafının temizleyerekyerinden çıkarmadan kazı esnasını aşama aşama belgeledi.

küp, pithos, tarihi eser

Herhangi bir kültür varlığı tespiti yapılmayan Pithosun etrafı genişletilip destek noktalarından halatlarla bağlandı. Kısa zamanda tescilinin yapılarak koruma altına alınacağını belirtildi.

BU BÜYÜKLÜKTE VE SAĞLAMLIKTA TEK ESER

Bulunan Pithosun pişmiş topraktan yapıldığı ve çark yapımı olduğunu kaydilirken, Pithosun yüksekliğinin 135 cm, çapı 92 cm, ağız çapı ise 54 cm. olduğu belirlendi. Pithosun Roma dönemine ait olduğunu ve 2 bin yıllık olduğunu değerlendiriliyor. Malatya Müzesi Müdürlüğü, bu zamana kadar yapılan kazılarda elde edilen eserler içerisinde kendi kategorisinde bu büyüklükte, bu sağlamlıkta ele geçirilen tek eser olduğuna dikkat çekti.

küp, pithos, tarihi eserküp, pithos, tarihi eser