Garantide dev ödeme haftası... 7 projeye milyarlarca lira ödenecek

Devlet, bu hafta yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle inşa edilen köprü ve otoyollara, "garanti" kapsamında milyarlarca liralık yeni bir ödeme daha yapılacak. Bu projelere, 3 ayda bir "otomatik" garanti ödemesi gerçekleştiriliyor.

Yavuz Sultan, Osmangazi, 1915 Çanakkale köprüleri ile İstanbul-İzmir, Kuzey Marmara, Malkara-Çanakkale, Ankara-Niğde, Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolları YİD yöntemiyle inşa edildi.

Bu projelere, devlet araç geçiş garantisi verdi. Geçişler, ilk projelerde dolar, daha sonra hayata geçirilen projelerde euro olarak belirlendi.

Söz konusu projelerin tamamında araç geçişleri, hizmete sunulduğu günden bu yana garanti sınırının altında kalıyor. Bu nedenle devlet, "mega" olarak sunulan köprü ve otoyolların yapımını ve işletmesini üstlenen firma ya da firmalara belli aralıklarla milyarlarca lira garanti bedeli ödüyor.

KUR ŞOKU VE SÜRE

Devlet, YİD kapsamındaki (işletmede olan) köprü ve otoyollara, 2018 yılının ağustos ayında patlak veren kur şokuna kadar garanti ödemelerini yıllık yapıyordu. İşletmeci şirketlerin talebi üzerine (ekonomideki kırılganlık ve döviz kurundaki belirsizlik nedeniyle) bu süre önce 6 aya, ardından da 3 aya düşürüldü.

Karayolları Genel Müdürlüğü, geçen yılın son çeyreği için ocak ayında YİD kapsamındaki 7 adet köprü ve otoyola, toplam 11 milyar TL düzeyinde ödeme yaptı.

YENİ ÖDEME

Bu projeleri, Ocak-Mart döneminde de garanti sınırının altında araç kullandı. Karayolları Genel Müdürlüğü, bu hafta yeni bir garanti ödemesi daha gerçekleştirecek. Ödenecek tutarın, 11-12 milyar TL dolayında olduğu hesaplanıyor.

Güvenilir kaynakları, tutarın büyük ölçüde netleştiğini belirterek, "Cuma gününe dek ödeme yapılabilir. Hazırlıklar buna göre sürdürülüyor. Finansman sorunu bulunmuyor" dedi.

Kaynaklar, yıllık bazda garanti kapsamında ödenecek tutarın da 55 milyar TL'yi bulmasının beklendiğini söyledi.

Bu projelere, daha uzun yıllar garanti kapsamında ödeme yapılacak gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi