Gabar'da Petrol Yerine Su Çıkabilir Mi? Petrol Uzmanı Palaz'dan Tarihi Açıklamalar...

Hükümet, tarihi seçimler öncesinde yoksullaştırdığı kitlelerin yitirdiği desteğini yeniden kazanmak için bir yandan kesenin ağzını açarken, diğer yandan da petrol ve doğal gaz keşfine yönelik "müjdeleri" peş peşe patlattı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önce doğal gaz "müjde"si verdi. Erdoğan, Filyos'ta Karadeniz gazının devreye alındığı törende, "Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğal gazı bir yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimine denk gelen doğal gazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşülecektir" dedi.

Erdoğan, ardından da Gabar’da petrol keşfedildiğini ve günde 100 bin varil üretim yapılacağını duyurdu. Uçak mühendisi olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin de televizyonlara, gazetelere keşfin büyüklüğüne ilişkin çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Seçim öncesinde duyurulan bu keşifleri, yıllarını küresel düzeyde faaliyet gösteren Amoco ve Halliburton şirketlerinde Amerika, Asya ve Afrika’da petrol arama ve üretme projelerinde geçiren petrol uzmanı Dr. İbrahim Palaz'a sorduk. Palaz, 2010 yılından itibaren bir süre de Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın Türkiye bölümünü işleten BOTAŞ'a bağlı BIL'in Genel Müdürlüğü'nü yaptı.

SEÇİM ÖNCESİ AÇIKLAMALAR...

Palaz, petrol keşfi ile ilgili açıklamanın seçim öncesinde yapıldığına dikkat çekerek, bunun tümüyle siyasi olduğunu söyledi. Halkı yanıltıcı, dezenformasyon amaçlı bir girişimin söz konusu olduğunu belirten Palaz, Karadeniz'de keşfedildiği duyurulan doğal gazla ilgili de kuşkuları bulunduğunu söyledi.

Palaz, dezenformasyon sürecinin işletildiğini, seçimleri Cumhur İttifakı'nın kazanması durumunda gaz ve petrol keşfine ilişkin gerçeğin ortaya çıkmasının da mümkün olmadığını vurguladı. Palaz, "Millet İttifakı kazanırsa Karadeniz'e yapılan yatırım, rezerv ve Gabar'la ilgili tüm gerçekler ortaya çıkar" dedi.

KARADENİZ GAZI PAHALIYA PATLAYABİLİR

Palaz, teknik olarak gerekçelerini de sıraladı. Gabar'daki petrol keşfine ilişkin olarak Palaz, "Bu, Karadeniz'de Sakarya sahasında, doğal gaz keşfinin birinci kuyunun ardından rezerv rakamlarıyla açıklanmasına benziyor. Sakarya keşfinin artık bir saha olduğuna inanmamız gerekiyor çünkü milyarlarca dolarlık harcamalarla oradaki doğal gazın ülkemize ulaşması için yatırımlar büyük bir aciliyetle yapıldı" dedi.

Karadeniz'de doğal gaz keşfine ilişkin gelişmelerin zaman içinde görüleceğini belirten Palaz, "Hepimizin dileği yatırımların doğru bir şekilde yapılmış olması ve buradan gelecek doğal gazın ülkemize maliyetinin de Rusya’dan ithal edilecek gazdan daha yüksek ­olmaması" diye konuştu.

"HİÇ KİMSE BÖYLE BİR AÇIKLAMA YAPMAZ"

Palaz, Gabar’da sadece bir kuyu ile ve bu kuyudan uzun süreli bir üretim testi yapılmadan günde 100 bin varil kapasitede bir milyar varillik rezervin keşfedildiğinin açıklandığını anımsattı.

Palaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elde bir kuyu verisi varken buradan hareket ederek günde 100 bin varil kapasitede petrol üretecek saha sonucuna varılamaz. Dünyanın hiçbir yerinde hiç kimse, 1 kuyudan hareketle 1 milyar varillik petrol keşfi açıklaması yapmaz, yapamaz. Bir kuyudan günde 1000 varil, 100 kuyudan günde 100 bin varil denilemez. Bunun için insanın petrol sektöründen birazcık olsun anlamasa da iyi bir mühendis, bilim insanı olması yeterlidir."

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin jeolojisinin bilindiğini kaydeden Palaz, "Bu bölgemizde Kuzey Irak’ta da olduğu gibi rezervuar genelde porozitesi (gözeneklilik) çok düşük olan karbonat taşlarının çatlaklarında depolama kapasitesinde oluşmaktadır. Raman ve diğer petrol sahalarımızın çoğu bu şekildedir. TPAO’nun ilanlarından öğrendiğime göre Gabar’da üretim çatlak karbonatlardan elde edilmiştir. Yapısal olarak çok faylanmış-kırılmış ve kıvrılmış bir bölgeden bahsediyoruz. TPAO, bu çatlakların bol olduğu yerde petrol ile dolu olan yapısal konumuyla da doğru bir yerde doğru bir kuyu kazmış ve bir keşif yapmıştır. Bu gerçekten önemlidir ve bu bir başarıdır." dedi.

KUYUDAN SU GELEBİLİR

Çatlak rezervuarlardan petrol üretiminin dünyanın her yerinde yapıldığını anımsatan Palaz, "Çatlak rezervuarların en önemli karakteristikleri ilk üretimin yüksek başlaması ama süratle üretimin düşmesi şeklindedir. Çoğu zaman belirli bir süre geçtikten sonra 3-6 ay kuyudan yüksek miktarda su gelmektedir ve kuyular ya kapatılmaktadır ya da üretim çok düşük seviyeye düşmektedir" dedi.

Bu tür yapılarda bazen üretim yapılan bir kuyuya çok yakın bir kuyudan petrol üretiminin yapılamayacağını belirten Palaz, "Çoğu zaman üretim bir avuç kuyu ile sınırlı kalabilmektedir. 1 milyar varillik bir keşiften bahsedildi. Şu anda eldeki keşiftir saha değildir. Saha olması için keşifteki kuyuda üretimi destekleyecek en azından 5-7 kuyunun sondajla kazılıp beklenen üretimlerin elde edilmesi şarttır yoksa bir kuyuluk bir keşfe saha denilmez" dedi.

REZERV KAPASİTESİ 5-20 MİLYON VARİL

Palaz, bu kuyudaki rezervuar kesiminin geniş bir alana yayıldığını düşünmenin hata olacağını kaydederek, "Çok kısa sürede Gabar keşif kuyusunun etrafında 5-7 kuyudan fazla petrol üreten kuyu bulunmaması ihtimali yüksektir ve keşfedilen saha bu nedenle 5-20 milyon varil rezerv kapasitesinde olabilir" diye konuştu.

Palaz, şöyle devam etti:

"Kısacası elde sadece bir kuyu varken günde 100 bin varil üretim ve bir milyar varillik sahadan bahsetmek petrol sektörüne 40 yılını vermiş birisi olarak bana mantıklı, bilimsel gelmiyor, bunu doğru da bulmuyorum."

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi